Читај ми!

Железара на прекретници

Иако је производња у Железари Смедерево привремено обустављена, посла у челичани биће током јула. Предстоје ремонти и ситније поправке погона. Из Владе поручују да активно траже стратешког партнера, док синдикалци истичу да проблем железаре угрожава цео металски сектор.

Посла у смедеревској железари биће и током јула, иако је и друга висока пећ у тој челичани стављена на тихи ход. Радиће се, како кажу у радничком синдикату, у складиштима, а почеће ремонти и ситније техничке поправке погона. Понављају да је најважније да отпуштања радника нема.

Драган Ж. Миловановић из Асоцијације слободних и независних синдиката Смедеревске Железере каже да ће већина радника крајем месеца и почетком августа отићи на годишње одморе.

"После одмора, 60 одсто запослених иде на плаћено одсуство. Надамо се да ће од првог септембра као што је договорено и јавност обавештена, да кренемо са радом са једном високом пећи", напомиње Миловановић.

Из Владе уверавају да трагају за јефтинијом сировином, што је услов за исплативију производњу челика. Спремни су, како кажу, да Железару дају и за један евро или долар, само да се радници врате послу.

"Очекују нас разговори и ове и следеће недеље. Надам се да ћемо успети да направимо неку врсту договора са неким кога ми третирамо као стратешког партнера, било у комерцијалном или власничком смислу", рекао је министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић.

Репрезентативни синдикати сагласни су да је ситуација тешка и да је помоћ државе неопходна, али упозоравају и да нема гаранција да ће се у септембру нормализовати приоизводња. То је, кажу, једно од горућих питања за нову владу, јер није само проблем 5.500 радника железаре.

Председник Савеза смосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић истиче да је то питање комплетне металске индустрије.

"То је питање других грана које су повезане са металском индустријом, и у овом случају проблем Сартида ће се осликати на неких још 15.000 људи, односно 15.000 запослених који ће трпети последице, што ће бити велики удар на већ постојећу незепосленост", сматра Орбовић.

Стручњаци оцењују да ће се тешко наћи стратешки партнер. Подсећају да железера од настанка послује са губитком и да је стално тражено решење како би се производња одржала.

"Јефтином струјом, ви уствари, колико-толико надокнађујете трошкове у производњи челика. Да је било исплативо, верујте Американци би први остали овде да производе челик", напомиње Радојка Николић из магазина Бизнис.

Рок за тендер за избор стратешког партнера продужен је до 10 септембра. Иначе, Смедеревска железара у српском извозу учествује са 14 одсто.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару