Читај ми!

Пшеница пуни силосе

Жетва у Војводини је при крају, а јужно од Саве и Дунава трајаће још десетак дана. Време је послужило ратаре да пшеницу благовремено сместе у силосе. Али, откупна цена им не одговара, па је дају на чување. Очекује се 200 хиљада тона мање рода него прошле године.

У последње две деценије, површине под пшеницом готово су преполовљене. При крају је жетва у Војводини, а јужно од Саве и Дунава трајаће још десетак дана. Квалитет зрна нешто је бољи од прошлогодишњег, али се очекује 200 хиљада тона мање рода него прошле године, око милион и 900 хиљада тона.

Нема више гужве испред силоса, што је знак да је косидба пшенице при крају. Време је послужило ратаре да је благовремено сместе у силосе. Али, откупна цена им не одговара.

Ранислав Гангољ из Јакова каже да је цена лоша. "Обећали су 25, а сада је 21. Како да је чувам, требају ми паре, немам шта да чекам", каже Ранислав.

"Произвешћу око три стотине тона, чуваћу је извесно време док не дође нека повољнија цена, онда ћу је продати", рекао је Петар Петронијевић из Јакова.

На северу Војводине, цена пшенице нешто је већа.

Предраг Ђуровић из Житопромета" из Сенте каже да произвођач добија са пет одсто пореске надокнаде 22 динара и 68 пара и да има интересовања. "Ми очекујемо да ћемо од преузетих количина педесет одсто да откупимо у самој жетви", каже Ђуровић.

Пшенице је 2010. године у жетви вредела од 12 до 13 динара за килограм, прошле године била је виша за пет до шест динара, а ових дана се плаћа до 23 динара.

"Према нашим проценама до сада је пожњевено око 80 одсто површина под пшеницом са просечним приносом око четири тоне по хектару", каже Милан Кужник из ПКС.

Кужник каже да ПКС процењује да ће овогодишњи род за осам одсто бити мањи од прошлогодишњег.

У Привредној комори Србије тврде да ће бити довољно пшенице за домаће потребе и да ће страном тржишту моћи да се понуди 350 хиљада тона пшенице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару