Читај ми!

Мали трговци, велики проблеми

Основни проблем малих трговаца је што 40 одсто укупног промета чине артикли који су под Уредбом о ограничењу маржи, кажу у Унији трговаца. Мале трговине немају могућност да скупљом продајом других производа надокнаде негативне ефекте ограничења маржи, пошто немају толико разноврсну понуду робе.

Мали трговци имају све више проблема. Само од почетка године затворено је 875 малих трговина, а око 3.500 људи изгубило је посао.

Уобичајена слика у малој радњи је да се за сат времена прода свега један хлеб, један сок, килограм шећера, 200 грама кафе и још неколико ситница, каже власник локала, који је две деценије у послу и има три мале трговине и тридесеторо запослених.

Стеван Родић, власник мале трговинске радње каже да се у њиховим објектима углавном продају производи основних животних намирница где су марже лимитиране, а зараде ограничене.

"Ми све чешће производимо губитке. Због свега тога бићемо принуђени да затворимо неки од наших објеката и при томе да укинемо бар десетак радних места. Немамо другог избора. Велики су намети, дажбине и порези", каже Родић.

Више од половине промета у Србији обави се у малим, породичним трговачким радњама, а просечан рачун ретко пређе 300 динара.

Председник Удружења трговаца Србије Милена Витић каже да је основни проблем малих трговаца у томе што 40 одсто укупног промета чине артикли који су под уредбом.

"Додатни проблем нам представљају пад платежне моћи и неравноправан положај у набавци саме робе за наше радње", каже Милена Витић.

Мале трговине немају могућност да скупљом продајом других производа надокнаде негативне ефекте ограничења маржи, пошто немају толико разноврсну понуду робе као велики трговински ланци.

Предлози Уније послодаваца 

Уредба о ограничавању маржи на неке основне животне намирнице привремено је зауставила цене појединих прехрамбених производа, али је на стотине других артикала поскупело, па грађани практично нису ни осетили ефекте уредбе, тврде у Унији послодаваца Србије.

Драгољуб Рајић из Уније послодаваца Србије предлаже да држава одреди такозване производе који би били у потпуности ослобођени ПДВ-а и трговачке марже уколико заиста хоће да помогне угроженим категоријама становништва.

"Исто би важило и за произвођаче, да се тачно утврди које су то категорије становништва које би онда имале права да уђу у продавницу и да купе ове производе по знатно нижим ценама", каже Рајић.

У малим трговинама у Србији ради више од 140.000 људи, а просечан профит трговинских компанија прошле године био је испод пола процента.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару