Читај ми!

Полисом против леденица

Основним осигурањем стана, кров над главом, обезбедићемо од удара грома, чак и пада летилице, али од леденица, макар и џиновских и прокишњавања, тешко или никако. У складу са стандардма у Русији и Скандинавији, које обилију снегом, и код нас се најављују полисе које ће осигурати бар од урушавање крова.

Свега 10 одсто, власника станова и кућа у Србији, осигурава своју имовину, слично је и са каско осигурањем возила, које није обавезно. Због тога о штетама које је у протеклом невремену претрпела имовина грађана нема праве процене јер се може пријавити само оно што је осигурано

Кров над главом, основним осигурањем стана, обезбедићмо од удара грома, чак и пада летилице, али од леденица, макар и џиновских и прокишњавања, тешко или никако.

Осигуравачи кажу да се кровови који попуштају због неодржавања или лоше градње, нигде у свету не осигуравају. Ипак, у складу са стандардма у Русији и Скандинавским земљама које обилију снегом, и код нас се најављују полисе које ће осигурати бар од урушавање крова.

"Управо ће то значити да уколико та тежина снега буде већа од оне предвиђене неким грађевинским нормама, осигураници ће моћи од друштава за осигурање да наплате такве штете", каже Синиша Ерић из Дунав осигурања.

Основни пакет осигурања покрива седам ризика и за просечан стан или кућу кошта око 50 евра годишње. Остали ризици, од поплава, бујица, земљотреса и клизишта - доплаћују се, у просеку од 10 до 100 евра годишње, што је ризик да се то догоди већи, осигурање је скупље.

"Морам да нагласим, искључење ризика за клизишта постоји, за објекте где је клизиште већ присутно у тренутку укључења у осигурање, значи у тој ситуацији не бисмо платили штету", каже Иван Правик из "Ас осигурања".

Од покретне имовине, претходних дана због леденица, најчешће су страдали ауомобили. Такву штету покрива каско осигурање, али њега уплаћује само 11 одсто возача.

Бранимир Маринковић каже да је полупан ауто одвезао до полицијске станице Звездара, где га нису ни погледали само су га уписали књигу дневних догађаја и дали му потврду.

Та потврда може бити доказ у судском спору против станара зграде са које је пао лед. Једино у случају да су станари заједнички осигурани, полисом опште одговорност и која у просеку кошта око 20 евра годишње, штету на аутомобилу платило би осигурање.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару