Читај ми!

Европа чека рецесију

Економија еврозоне запашће ове године у благу рецесију. Процене су да чак ни Немачка и Француска неће моћи да достигну очекивани привредни раст. Истовремено, грчки парламент је усвојио кључни предлог закона у вези са другим пакетом помоћи који су Грчкој одобрили партнери из еврозоне.

Нова оцена Европске комисије је нижа од прогнозиране у новембру, јер се очекује слабљење економија Белгије, Шпаније, Италије, Кипра, Холандије и Словеније, а не само Грчке и Португалије.

Комесар ЕУ за монетарна и економска питања Оли Рен каже да очекује да бруто домаћи производ целокупне Европске уније остане непромењен ове године, али да ће еврозона ући у благу рецесију.

"Горе је него што смо мислили у новембру, али постоје и знаци стабилизације. Предузете мере штедње дају резултате", истиче Рен.

Највеће слабљење у еврозони Комисија предвиђа за Грчку, чак 4,4 одсто, што би за ту земљу значило пету узастопну годину рецесије.

Парламент у Атини усвојио је предлог закона о замени државних обвезница у поседу приватних улагача, што је кључни део другог пакета помоћи који су тој земљи у уторак одобрили партнери из еврозоне.

Министар финансија Грчке Евангелос Венизелос напоменуо је да је законом који је изгласан омогућено да земља коначно уђе у фазу изласка из кризе.

"Али за успех су нам потребни упорност и рад, рад и рад. Само ћемо продуктивношћу моћи да вратимо понос", додао је Венизелос.

Опозиција замера влади да се, прихватајући европске мере штедње, одрекла националног суверенитета. 

Вођа коалиција левице Димитрис Пападимулис објашњава да пакет помоћи заправо прикрива замку.

"Сви знамо шта се дешава кад миш угледа сир, не схватајући да је у мишоловки. А мишоловка су деценије и деценије штедње, и више директне контроле над Грчком", оцењује Пападимулис.

Строге мере штедње су главни стуб стратегије еврозоне против дужничке кризе.

Ипак, стручњаци сматрају да оне краткорочно утичу на економију, због чега очекују да ове године, услед агресивних владиних мера за смањење дуга, у рецесију потону Шпанија и Италија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару