Читај ми!

Потребно време за процену штете

Министар Небојша Ћирић рекао је за РТС да је потребно одређено време да се утврди колика је штета настала у привреди током ванредне ситуације. Ћирић сматра да је губитак мањи од пола милијарде евра. Предузећа од данас без рестрикција струје.

Иако многи оцењују да је још рано процењивати штету која је изазвана мерама у ванредној ситуацији, неки економисти већ објављују да ће се привреда тешко опоравити од тог двонедељног застоја и да ће штета бити пола милијарде евра.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић рекао је да није добро што је привреда претрпела губитке и додао да је потребно одређено време да се утврди колика је штета начињена током ванредне ситуације.

"У наредном периоду изаћи ћемо са сумом која би требало буде реална, односно да реално осликава ниво губитака у привреди", рекао је Ћирић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Ћирић је истакао да, према његовом мишљењу, за 10 дана у привреди није настала штета од 500 милиона евра, јер је та сума велика и да је штета много мања.

"То су паушалне оцене, јер је ванредна ситуација на снази и сва предузећа данас почињу да раде, односно од данас ће свим предузећима и привредним субјектима у држави бити редовно испоручена електрична енергија", рекао је Ћирић.

Министар је истакао и да је неопходно правити разлику између предузећа која су пре почетка ванредне ситуације радила пуним капацитетом и имала производњу и извоз, од оних која су преживљавала и радила смањеним капацитетом.

Различити ставови о гаранцијама 

Ћирић је истакао и да аранжман Србије са Међународним монетарним фондом није прекинут и оцењен као неуспешан, већ да је замрзнут, јер се по правилима, када се распишу избори, аранжман замрзава.

"Код нас је дошло до замрзавања у вези са буџетом за 2012. годину, односно због различитих ставова по питању гаранција које смо ставили", рекао је Ћирић.

Указујући да не очекује да кредитни рејтинг Србије буде снижен, он је додао да је буџет за 2012. годину конципиран у складу са договором и захтевима ММФ-а који се односи на то да је потребно да се штеди.

Ћирић је истакао и да до краја мандата неће бити повећања ПДВ-а, што је став Владе од почетка мандата односно од економске кризе.

Министар је указао и да је неопходно спровести реформу пензионог сектора у наредном периоду, али да она неће да се деси у мандату ове владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару