Читај ми!

Ко трља руке на минусу

Многе фирме искористиле су ледене дане за бољу зараду. Увоз санки 20 пута већи је него прошлог фебруара. Продаја грејних тела је учетворостручена, а и зимска обућа, лопате за снег и моторни чистачи траже се више него обично.

Они који су на време гледали у небо сада трљају руке, па је тако, на пример, увоз санки 20 пута већи него прошлог фебруара. Продаја грејних тела је учетворостручена, а и зимска обућа тражи се више него обично.

Из минуса у плус. У малој фабрици у Новој Пазови произведу између 200 и 400 шпорета и пећи на дрва дневно. Поред домаћег тржишта, снабдевају и регион и тржиште Европске уније.

Иван Станковић каже да је у прва два месеца ове године тражња за њиховим производима због актуелних временских услова повећана скоро 100 одсто, како у Србији, тако и у иностранству.

Увозник антиклиза, гумених додатака за обућу против клизања на снегу и леду, каже да тек кад се повредимо почињемо да мислимо о томе како смо могли да спречимо незгоду.

"Ми смо увезли пре четири године 20.000 пари производа антиклиз и до ове године продаја је ишла слабо. Ове године од како су завладали ледени дани, потражња је увећана скоро и десет пута", каже Владимир Хрпка.

Једна крагујевачка фирма бави се велепродајом лопата за снег и моторних чистача. Због велике потражње, кажу, магацини су им готово празни.

"Ове године сходно самој количини снега који је пао у односу на прошлу годину и продаја је знатно већа. За неких 20 до 30 одсто у односу на прошлу годину", каже Божидар Стојиљковић.

У првој декади фебруара увоз грејних тела и санки значајно је повећан.

"Број увезених грејних тела је десет пута већи, док је број увезених санки чак двадесет пута већи у односу на исти период прошле године", каже Зоран Ружић, помоћник директора ИТ сектора Управе царина.

И поред тих података, у Унији послодаваца кажу да је рано за подвлачење црте и рачуницу ко је добио, а ко изгубио од леденог таласа. Права процена очекује се на пролеће.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару