Читај ми!

Рејтинг Србије под лупом?

Због замрзавања аранжмана са ММФ-ом, кредитни рејтинг Србије могао би да буде снижен, оцењују стручњаци. Мања јавна потрошња и мање задуживање могу поправити рејтинг.

Из месеца у месец, због кризе јавних дугова земљама Европске уније смањује се кредитни рејтинг. Домаћи аналитичари кажу да би и рејтинг Србије могао да буде преиспитан, због заустављања аранжмана са ММФ-ом. Смањење рејтинга смањило би и инвестиције и поскупело кредите.

Углед кошта, а цену финансијског угледа свих земаља одређују кредитне агенције. Њихова оцена је водич инвеститорима и онима који одобравају кредите.

Кредитни рејтинг Србије, према агенцији "Стандард енд пурс" оцењен је са ББ, што је у рангу Турске или Црне Горе, али је зато према агенцији "Фич" лошији - ББ минус, што је у нивоу Нигерије и Анголе. Најбољи рејтинг имају земље са оценом ААА.

"Наш рејтинг је ББ. То значи да се ми задужујемо под условима који нису ни најгори ни најбољи и било би јако добро да се сачува", каже професор Владимир Круљ са Факултета за финансије, економију и администрацију.

Ипак, чини се да ће бити тешко да се сачува, због замрзавања аранжмана са ММФ-ом.

"То је лош сигнал за инвеститоре, ако земља има нижи кредитни рејтинг то значи да нешто није у реду са јавним финансијама и тада се они питају где ми то улажемо паре", каже генерални секретар Удружења банака Верољуб Дугалић.

Дугалић каже и да није добро када се земља задужује, јер то поскупљује њено задуживање. 

"Оно што је сигурно јесте да одлагање аранжмана са ММФ-ом сигурно није добар сигнал, каже Круљ.

Према његовим речима сада је битно да се фокусирамо на буџетску фискалну дисциплину, јер ћемо тиме показати кредибилност, а та кредибилност носи рејтинг.

Како оцене стижу из Америке, у Европи је све гласнији захтев да се оснује европска кредитна агенција. Тако би се, кажу, смањио утицај америчких агенција на Европу, као и многе спекулације које дестабилизују европске тржиште.

Ипак, економисти кажу да би услови за поправљање рејтинга земаља остали исти - мања потрошња и мање задуживање, а то се односи и на Србију.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару