Читај ми!

Ревизија аранжмана чека нову владу

Прва ревизија аранжмана ММФ-а са Србијом одложена због одступања буџета за 2012. годину од договореног фискалног програма, каже шефица ММФ-а за Србију Зузана Мургасова. Посао ће бити настављен са новом владом, рекла Мургасова.

Међународни монетарни фонд објавио је да је завршетак прве ревизије аранжмана са Србијом одложен пошто је буџет за 2012. годину одступио од договореног фискалног програма.

У писаној изјави шефице Мисије ММФ-а за Србију Зузане Мургасове наводи се да ће тај посао бити настављен са новом владом, после овогодишњих избора.

Мургасова је прецизирала да је буџетом за 2012. годину планирано веће задуживање од договореног кроз емитовање државних обвезница и већи обим државних гаранција.

"Мисија се углавном фокусирала на фискалну политику за 2012. годину. Делом због нижег раста, у 2012. години фискални дефицит ће бити знатно виши него што је предвиђено буџетом за 2012. годину уколико се не предузму додатне мере", рекла је Мургасова.

Према њеним речима, мисија ММФ је поздравила спремност власти у Србији да се држе договореног дефицита буџета за први квартал 2012. године кроз ограничење потрошње.

Мургасова је истакла и да се очекје да ће удео јавног дуга у бруто домаћем производу премашити законом прописану границу од 45 одсто БДП-а на крају 2012. године.

Како је Мургасова навела, у условима успоравања економске активности у еврозони очекује се да ће раст БДП-а Србије у 2012. години бити пола одсто, а један од главних разлога за забринутост представљаће висока и растућа незапосленост.

"Пројекција БДП-а, коју је дао ММФ, поклапа са прогнозом Народне банке Србије", рекла је Мургасова.

Нови разговори са новом владом

Према њеним речима прелиминарно је договорено да ће се Мисија ММФ-а вратити у Београд средином 2012. године да би разговарала са новом владом о корацима потребним да би се наставиле ревизије програма.

"Ти кораци би подразумевали ребаланс буџета за 2012. годину који је у складу са циљевима програма око дуга и дефицита, средњорочни програм фискалне консолидације и пакет структуралних реформи које поспешују раст", рекла је Мургасова.

Мургасова је додала да је позитивно то што инфлација у Србији успорава и очекује се да ће се вратити у границе дозвољеног одступања од циља НБС почетком 2012. године.

Шефица Мисије ММФ за Србију навела је да је буџет Србије за 2011. годину био у складу са договореним, али да је дефицит општег сектора државе премашен за мањи износ, не прецизирајући за колико.

Додатна ограничења потрошње, како је прецизирала Мургасова, нису у потпуности надокнадила мањак прихода.

Мисија ММФ, на чијем је челу Мургасова, посетила је Србију у периоду од 2. до 9. фебруара ради разговора о статусу стенд бај аранжмана из предострожности, вредног 1.1 милијарду евра, који је склопљен крајем
септембра 2011. године.

Договор о првој ревизији аранжмана постигнут је током посете Мисије ММФ Србији у новембру 2011. године, али је одобравање ревизије након тога одлагано у децембру и јануару, пошто усвојени буџет Србије није био у складу са договореним параметрима задуживања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару