Читај ми!

Велики потрошачи без струје

Две хиљаде установа и предузећа, која нису од виталног значаја, остаће без струје, одлучила Влада. ЕПС почео да искључује струју. Домаћинства без рестрикција. Најсиромашнији грађани биће ослобођени плаћања рачуна за струју за фебруар.

Влада Србије донела је одлуку да се у наредна 24 сата искључи струја за две хиљаде установа и предузећа која нису од виталног значаја.

ЕПС је почео да примењује наредбу ранију Владе о искључењу струје индустријским потрошачима. Грађанима и установама које обезбеђују виталне услуге (топлане, болнице, водоводи, прехрамбени комбинати и слично) струја неће бити искључивана. Локалним самоуправама наложено је да се укине декоративна и рекламна расвета.

У току је процес обавештавања предузећа која ће бити обухваћена рестрикцијама, а списак компанија ускоро ће бити објављен на интернет сајту Владе.

Из ЕПС-а је саопштено да се не планирају никакве рестрикције у снабдевању домаћинстава, "осим у случајевима више силе".

ЕПС је одобрио предлог председника Бориса Тадића да се најсиромашнији грађани Србије ослободе плаћања рачуна за струју за фебруар. Стручни тим Дирекције за трговину ЕПС ће разматрати сваки појединачни захтев, пре свега корисника материјалног обезбеђења.

Апели највиших државних органа и ЕПС-а да се струја штеди нису уродили плодом, јер је потрошња јуче на територији Србије са Косовом и Метохијом поново порасла и достигла ниво од 162,67 милиона киловат-часова, навели су у ЕПС-у.

Из те компаније је упозорено да се, ако се настави овако велика потрошња струје, без рестрикција може издржати још 7 до 10 дана.

Међутим има и оних који сами већ заустављају машине.

Власник штампарије из Ваљева Милун Трифуновић рекао је да собзиром на смањење напона не могу да функционишу пуним капацитетом па су принуђени да изврше неке прерасподеле рада машина. Према његовим речима, од штампарских машина отприлике једна машина ради, а једна не ради.

"Постројења у технолошком систему раде у две смене пуним капацитетом, али не пуштамо трећу смену. У трећој смени у Алфа пламу је практично нулта потрошња струје", рекао је генерални директор "Алфа плама" Велин Илић.

Директор Канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић је рекао да у топланама енергената има довољно и да су испоруке гаса и електричне енергије редовне, иако потрошња достиже историјске максимуме.

Критично у "Колубари"

Зоран Манасијевић из ЕПС-а, који је и председник Штаба за праћење електроенергетске ситуације, нагласио је да је од јутрос критично стање на коповима Рударског басена "Колубара", које угљем снабдева највећу термоелектрану у Србији "Никола Тесла" (ТЕНТ).

"Због температуре од -30 степени Целзијуса, дошло је до замрзавања технике и изузетно отежаног превоза угља до термоелектрана", истакао је Манасијевић.

Манасијевић је нагласио да је потрошња струје на територији Србије са Косовом и Метохијом јуче поново порасла и достигла нови рекордни ниво од 162,67 милиона киловат-часова електричне енергије.

"Увоз електричне енергије достигао је лимит због веома тешке ситуације у целом региону, али и због немогућности транспорта већих количина енергије", навео је Манасијевић.

Манасијевић је рекао да је тренутни увоз струје око 800 мегавата на час, "чиме је достигнута горња граница могућег увоза, али да овај ниво увоза неодржив, јер је Бугарска објавила да од понедељка неће бити могућ увоз са њене територије".

"То ће додатно отежати електроенергетску ситуацију јер практично неће бити могућности за додатни интервентни увоз, рекао је Манасијевић и објаснио да ће у том случају дневни увоз износити редовних 4.800 мегаватчасова дневно, уместо садашњих 18.000 мегаватчасова", рекао је Манасијевић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару