Неће бити рестрикција струје

ЕПС ће обезбедити редовно снабевање свих потрошача и поред рекодне потрошње струје због великих хладноћа, рекао генерални директор тог предузећа Драгомир Марковић и додао да сви прозиводни капацитети раде максималном могућом снагом.

Ледени дани гутају киловате. Због хладноће енормно расте и потрошња струје. Јуче је потрошено рекордих 157 милиона киловат сати. Директор ЕПС-а Драгомир Марковић поручује да чине све да одрже стабилност система, да рестрикције нису планиране и позива грађане да колико је то могуће у овим временским условима што рационалније троше струју.

"Електропривреда Србије ће обезбедити редовно снабевање свих потрошача и поред рекодне потрошње струје због великих хладноћа", рекао је Марковић.

Због преоптерећења учестали су кварови на дистрибутивној мрежи и трафостаницама, а велики снег отежава поправке. Сви производни капацитети раде максимално и дневно се увози девет милиона киловат сати али, кажу у ЕПС-у то није довољно.

Генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић рекао је да наравно да то није довољно за оволику потрошњу струје. 

"Ми и сада увозимо електричну енергију на нивоу девет милиона киловат сати и у Наредним данима ћемо имати и додатних увоза електричне енергије. Очекујемо одобрење министарства током дана", навео је Марковић.

Према његовим речима, од сутра ћемо морати, зарад сигурности снабдевања наших потрошача да увозимо и додатне количине електричне енергије.

Марковић је додао да је тренутна цена на тржишту прилично висока. И из Електромреже Србије саопштавају да је преносни систем преоптерећен.

Ситуација је слична и у већини европских земаља, а у Балканском региону је мањак струје. Стручњаци упозоравају да земље подмирују сопстевене потребе и уводе мере штедње јер апели не помажу много.

Уредник Енергопортала Драган Недељковић рекао је да се у другим земљама не ограничавају на апеловање него се предузимају конкретне мере, искључују се рекламе, осветљења искључују се поједини индустриски погони да би било енергије за становништво.

Због хладноће у Европи је вишеструко повећана и потрошња гаса. Иако су потребе Русије нагло скочиле, Гаспром саопштава да редовно измирује обавезе према европским купцима и да је повећао испоруке гаса за 20 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару