Читај ми!

Извињење Београду

Пореска управа је на основу извршене провере документације утврдила да дуговање Града Београда од 1,9 милијарди динара не постоји и извинила се престоници и градоначелнику Драгану Ђиласу.

Директор Пореске управе Драгутин Радосављевић извинио се Управи града Београда и градоначелнику Драгану Ђиласу због, како је навео, грешке у којој се Београд нашао на списку највећих дужника.

"Признајемо грешку и ту грешку смо исправили. Упућујем овом приликом извињење градској управи", рекао је Радосављевић за РТС.

Пореска управа саопштила је раније данас да, на основу приложене документације дуговање од 1,9 милијарди динара не постоји.

Градоначелник Драган Ђилас рекао је да је Београд "данас избрисан са списка пореских дужника на коме се неосновано нашао".

"Још у априлу прошле године доставили смо решење које је на основу пресуде Врховног суда 2007. године издало Министарство финансија", објаснио је Ђилас.

Градоначелник је нагласио да ни једног тренутка од објављивања листе пореских дужника није тражио било чију одговорност због чињенице да је требало да прође четири године да се овај пропуст отклони.

"Само сам тражио да се исправи грешка које су сви били свесни. С обзиром на јучерашње изјаве директора Пореске управе очекујем да се у најкраћем року огласи, извини и званично потврди да смо били у праву", навео је Ђилас и додао да ће у супротном као градоначелник бити приморан да затражи његову и смену свих одговорних.

Пореска управа објавила је на свом сајту списак највећих пореских дужника. На том списку је стајало да Град Београд на име пореза дугује скоро 1,9 милијарди динара закључно са 31. децембром прошле године.

Поводом списка најавећих пореских дужника данас се огласио и Савет за борбу против корупције саопштењем које потписала председница Савета Верица Бараћ.

Како је оцењено, списак Пореске управе "потврђује оно на шта Савет упозорава годинама: да је Србија држава заробљена корупцијом".

Савет пита "како је могуће да поједини привредни субјекти - и то они највећи, годинама не плаћају своје законом прописане обавезе, а да за то не сносе никакве санкције', као и "како је могуће толико дуговати држави, без икакве њене реакције".

Савет подсећа да Пореска управа једина у држави своја потраживања може да наплати и без одлуке суда јер је у члану 147. Закона о пореском поступку и пореској администрацији утврђено да "жалба не одлаже извршење пореског управног акта".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару