Читај ми!

Уредба снижава цене

Уредбе о ограничавању маржи на основне животне намирнице дала је резултате, јер су цене тих производа снижене, рекао министар Душан Петровић. Прошлогодишњи извоз пољопривреде је рекордни у последњих десетак година, истакао министар.

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић рекао је да је задовољан резултатима спровођења Уредбе о ограничавању маржи на основне животне намирнице, јер су, како је истакао, цене тих производа снижене.

"Уредба је дала добре резултате, цене су пале и све је јефтиније него што је било", изјавио је Петровић у Дневнику РТС-а.

Влада Србије је 30. децембра донела Уредбу којом се највиша укупна стопа марже у промету основних животних намирница ограничава на 10 одсто.

Уредба се односи на пшенично брашно тип 400 и 500, јестиво сунцокретово уље, термички обрађено кравље млеко, јогурт, бели кристални шећер и свињско, говеђе и кокошје свеже месо и слатководну рибу.

"Било је недопустиво да марже у Србији буду веће него у другим развијенијим земљама", рекао је Петровић и истакао да ће Влада и његово министарство наставити да штите грађане.

Министар очекује да ће се за шест месеци, колико би Уредба требало да се спроводи, бити познато право стање на тржишту те робе и да ће се тачно знати колико ко зарађује од маржи.

Петровић је подсетио да је Влада донела Уредбу о маржама због поремећаја на тржишту које је настало због очигледног недостатка праве конкуренције.

Министар је рекао да су главни циљеви аграрне политике у 2012. години ниже цене, више зараде прозивођачима, али и да намирнице буду што квалитетније.

"С обзиром на то да је аграрни буџет већи од прошлогодишњег, наш циљ је да направимо већу производњу и да на основу повећане производње житарица, воћа, поврћа и стоке сељаци зараде више него у 2011. години", навео је Петровић.

Према његовим речима, прошлогодишњи извоз који је остварила пољопривреда рекордни је у последњих десетак година, а у овој години треба да буде још већи.

Петровић је најавио подстицајне мере у прозиводњи млека и свих врста меса, као и велике планове у области повећања производње индустријског биља - репе, соје и сунцокрета.

"До краја јануара изаћи ћемо са свим уредбама, тако да ће сви произвођачи пре пролећне сетве знати шта их очекује и на шта могу да рачунају", рекао је Петровић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару