Читај ми!

Бољи дани за производњу млека

Држава најавила наставак новчане помоћи сточарима и повећање броја крава, што би повећало производњу млека. Ако би добра зарада од млека потрајала, више младих би се бавило тиме, тврде произвођачи млека.

У земљама у којима је пољопривреда развијена, сточарство чини бар половину укупног дохотка, а код нас до трећине. Држава је најавила наставак новчане помоћи онима који се баве сточарством. Млекаре произвођачима, у зависности од квалитета млека, плаћају и више од 30 динара за литар.

Дамњан Дамњановић из Заблаћа у Мачви одлучио је да због боље цене млека, веће премије и других подстицајних мера министарства, повећа број крава. Није имао готов новац за куповину јуница, па се одлучио за кредит.

"Купио сам четири јунице, коштају 900 хиљада динара, а отплаћујемо их у млеку. То је повољно за нас - седам литара млека дневно по грлу у наредне три године", рекао је Дамњановић.

Велики произвођачи, који млекари дневно предају и две тоне млека, много улажу у тај посао, али им се он у последње време и исплати. У домаћинству Драгана Радосављевића, трећа генерација бави се производњом млека. У штали има стотинак крава.

"Добили смо по уматиченом грлу 25 хиљада динара, а битна је и редовна исплата млека. Цена је 33 до 33,5 динара, то је за млеко екстра класе. Ако би то потрајало, остали би млади да се баве овим послом", изјавио је Радосављевић.

Пре четири године, било је 550 хиљада крава, а 2010. године 130 хиљада мање.

У Министарству пољопривреде су за подстицаје по крави и за премије од пет динара за литар предатог млека, у 2011. години исплатили сточарима нешто мање од пет милијарди динара.

"Чињеница је да је у последње време министарство одвојило значајна средства за стимулацију производње млека. Ипак, то је недовољно уколико се не настави и у наредном дугорочном периоду, с обзиром на то да би су потребне две године да од телета постане крава", истакао је ветеринар Жељко Аћимовић.

Планом Министарства пољопривреде, број крава у 2020. години требало би знатно да се повећа, па би годишња производња млека могла да достигне две милијарде, уместо садашњих милијарду и по литара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару