Читај ми!

Српско оружје за Американце

"Застава оружје" у Крагујевцу планира извоз на америчко тржиште. Уз пиштоље, преко океана крећу и полуаутоматски ловачки карабини.

Менаџмент крагујевачке фабрике "Застава оружје" најављује за 2012. годину продор на америчко тржиште испоруком прозвода из стандардног програма спортског и ловачког оружја, али и нових роба.

Директор "Застава оружја" Раде Громовић рекао је агенцији Бета да је купцима у САД понуђен нови производни програм, пре свега полуатоматски ловачки карабин, прилагођен потребама тог тржишта.

"Планирамо да испоручујемо и нову малокалибарску пушку коју смо, такође, развили за америчко тржиште, која треба да уђе у серијску производњу у другој половини наредне године. Пласираћемо и пиштоље из фамилије ЦЗ – "М-88", као и старији модели пиштоља "М-57" у новој варијанти", рекао је Громовић.

Према Громовићевим речима, извесно је да ће ове године бити већи извоз "Застава оружја" на америчко тржиште, као и богатији асортиман понуде.

У најави је за 2012. годину и закључивање уговора о пласману војног програма на тржиште Блиског истока и наставак реализације уговора о трансферу технологије за Министарство одбране и индустрије Азербејџана.

"Планирамо уговарање аранжмана у вредности између 150 до 200 милиона динара за наставак опремања Војске Србије пушкама 'М-21' и подцевним бацачем граната", рекао је Громовић.

Оптимизам после тешке године 

Директор "Застава оружја" очекује да ће ти уговори обезбедити стабилизацију пословање фабрике у наредној години, након тешке 2011. у којој је извоз био 11 милиона долара, што је половичан резултат у односу на 2010. годину.

"Улазимо у нову годину са више оптимизма и планом да извеземо робу у вредности од око 25 милиона долара", рекао је Громовић.

Фабрика са традицијом производње оружја дугом 159 година има перспективу, уверен је Громовић, али напомиње да је потребна и брига државе о улагању у њену модернизацију.

"У неким деловима фабрике имамо сцене као из 19. века, ради се на старим машинама, а упркос томе, израђујемо производе високог квалитета, за светско тржиште", рекао је Громовић.

Програмом консолидације, који је сачињен у фабрици, процењено је да су преко потребне инвестиције од око 22 милиона евра у наредне три године.

Громовић је указао и на важност решавања питања статуса фабрике, вишка запослених, али и разматрање могућности запошљавања младих кадрова.

У крагујевачкој фабрици оружја запослено је 1945 радника, а у 2011. години фабрику је уз социјални програм напустило око 200 оружара. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару