Читај ми!

"Први мај" чекa стратешког партнера

Koмпанија "Први мај" у Пироту, о којој је после раскида приватизације брине држава, у 2012. очекује стратешког партнера. Воде се преговори са италијанским фирмама "Бенетон" и "Серђо Такини" и словеначко-енглеском фирмом "Аха".

Запослени у пиротској Индустрији одеће "Први мај" ових дана раде пуним капацитетом. Завршавају се послови за партнере из Немачке, Чешке и Ирске, а компанија у 2012. години очекује и стратешког партнера.

Плате се редовно исплаћују, а просек је око 20.000 динара. Око деведесет одсто производње Првомајци извозе на тржиште Европске уније.

Данијела Ристић, шеф производње, каже да имају одређене рокове које морају да испоштују према иностраним купцима.

"Организујемо се да радимо и мало продужено, да радимо некад и суботом да бисмо испоштовали стране купце", каже Ристићева.

Радница Евица Јовановић каже да плата није много велика, али је редовна.

Извоз "Првог маја", у овој години износи око пет милиона евра, и у односу на 2010. годину повећан је за осамдесет одсто, а примљено је и педесет нових радника.

Вељко Крстић, в.д. генералног директора "Првог Маја" каже да је, када је фирма ушла у програм реструктурирања, у њој радила једна трећина радника, док данас ради 1.550 радника.

Боравећи недавно у Пироту, председник Србије Борис Тадић је рекао да су вођени разговори са потенцијалним стратешким партнерима или купцима српских конфекција.

"Сада држава брине о 'Првом мају' и ми трагамо за стратешким партнером. Ових дана сам био у Тревизу и разговарао са господином Лучаном Бенетоном о евентуалном проширењу производње у Србији. После нишког Нитекса, један од кандидата је Први мај", рекао је тада председник Тадић.

Због недостатка квалитетног штофа у Србији, "Први мај" углавном ради лон-послове, јер репроматеријал добија од наручиоца. Када би било квалитетног произвођача предива и тканине и посао конфекционера би, како кажу, био много исплативији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару