Признање Добрици Ћосићу

Према указу председника Русије Дмитрија Медведева, писцу Добрици Ћосићу уручена јубиларна "Медеља 65 година победе у Великом отаџбинском рату од 1941. до 1945. године".

У Амбасади Русије у Београду, писцу и академику Добрици Ћосићу уручена је јубиларна "Медеља 65 година победе у Великом отаџбинском рату од 1941. до 1945. године".

Амбасадар Русије у Србији Александар Конузин рекао је приликом доделе медаље, да је то медаља "за војнике, ма каквог звања они били".

Конузин је подсетио да је Ћосић као војник учествовао у Другом светском рату.

"Ћосић је био, како шеф државе, тако и опозициони лидер. Али без обзира на улогу коју је тренутно имао, увек је био веран себи, служио је свом народу и бранио своју правду", рекао је амбасадор.

"Ћосић је као ретко ко осликао у својим делима српски национални менталитет, историјску драму свог народа. Кроз свој ум и срце тражио је људску патњу, човекова трагања, моралну бол народа због пораза, раскола, несрећа и неправди", нагласио је Конузин.

"Свету у коме се појачаним наоружањем наставља хладни рат који може имати катаклизмични исход, борба за активну и сарадничку коегзистенцију и мир постаје свељудски задатак", истакао је амбасадор Русије.

Ћосић је рекао да је убеђен да је услов опстанка и напретка српског народа да више не ратује ни за какаве идеје и ни за чије интресе.

Медаљу коју је добио према указу председника Русије Дмитрија Медведева и коју је назвао медаљом за победу над фашизмом, Ћосић ће сутра однети у Војни музеј јер, како је рекао, то признање припада српским атнифашистима.

Свечаности су присуствовали председник Србије Борис Тадић, представници Владе Србије и политичких партија, патријарх СПЦ Иринеј, представници Исламске верске заједнице и руски привредници.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи