Приштински медији о Бекиму Фехмијуу

У реакцијама на трагичну смрт великог глумца, приштински медији наводе да је "југословенска филмска икона" Беким Фехмију тешко емотивно примио распад земље, који је свесно означио као крај своје велике уметничке каријере.

Југословенска филмска икона Беким Фехмију тешко је примио распад земље, који је свесно означио као крај своје велике уметничке каријере, наводе приштински медији, у реакцијама на смрт славног глумца.

Приштински Коха Диторе пише да је фоаје биоскопа ABC у Приштини било место где је Беким Фехмију обавезно долазио када је боравио у Приштини. Милазим Салиху, менаџер биоскопа и блиски пријатељ Бекима Фехмијуа каже да је тај биоскоп била његова друга кућа у Приштини.

Кафа, чаша воде и кутија цигарета уобичајен је распоред који је у фоајеу чекао славног глумца, а од данас сви посетиоци биоскопа могу да затекну сличан призор.

У фоајеу биоскопа, недељу дана ће бити отворена књига жалости где ће посетиоци моћи да изнесу своје утиске о филмској икони.

"Остала је само тишина, као што је рекао Хамлет", каже Бекимов син Уликс Фехмију који се такође бави глумом.

"Професори на Академији за позориште, филм и уметност су хвалили оца као изузетног талента", наводи Уликс за приштински Бота сот додавши да је његов отац играо у више од 40 позоришних комада до 1987. године, када је напустио Југословенско драмско позориште.

Приштински медији наводе да је велики глумац био понос бивше Југолсавије играјући улоге на српскохрватском, албанском, македонском, турском, италијанском, шпанском, француском и енглеском језику.

Италијански писац и филмски продуцент Франческо Скардамалија навео је да је Беким Фехмију једини глумац из комунистичког блока који је направио међународну каријеру срушивши "гвоздену завесу" пре пада Берлинског зида и појаве Горбачова.

"Пад СФРЈ, ужасни братоубилачки рат, антиалбанска пропаганда у Србији, бомбардовање Дубровника, разарање Вуковара, рат на Косову, бомбардовање Србије утицало је на још већу самоизолацију мог оца", каже Уликс.

Други син великог глумца Хедони каже да је његов отац живео као самурај и умро као самурај и наводи да је желео да његов пепео почива у Призренској Бистрици.

Шкељзен Малићи каже за приштински Експрес да је један од разлога за повлачење глумца била жеља за писањем. Беким Фехмију се ипак одлучио да настави да живи у Београду и после избијања југословенске кризе крајем осамдесетих година прошлог века, што није био случај са другим познатим албанским глумцима у Београду - Фаруком Беголијем и Енвером Петровцијем.

Аутобиографска књига "Блиставо и страшно", у којој описује свој живот од рођења до почетка глумачке каријере у приштинском позоришту, написана је 1985. године, а објављена 2001. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи