Исправљање неправде према СПЦ

Патријарх СПЦ Иринеј и премијер Србије Мирко Цветковић разговарали о враћању матичних књига које су одузете Српској православној цркви 1946. године. Влада жели да исправи неправду која је учињена СПЦ и свим црквама и верским заједницама, рекао Цветковић.

Премијер Србије Мирко Цветковић и патријарх Српске православне цркве Иринеј разговарали су, у Патријаршији, о враћању матичних књига које су одузете од СПЦ 1946. године.

После састанка, патријарх је истакао да је доста времена прошло од како су Српској православној цркви одузете матичне књиге и захвалио Влади Србије која ће вратити тај сегмент српске културе, "да буде на корист на првом месту верницима, Цркви, а затим и историчарима и свима онима који се баве генеалогијама".

Према саопштењу, премијер Србије Мирко Цветковић нагласио је да Влада Србије жели да исправи неправду која је учињена СПЦ и свим црквама и верским заједницама, уз образложење да је неопходно да се књиге препишу.

"После више од 60 година, матичне књиге ће бити враћене својим власницима. Највећи број тих књига припада Српској православној цркви", рекао је Цветковић.

У саопштењу се прецизира да је реч о више од 20.000 матичних књига које су, због преписивања, одузете од цркава и верских заједница и до данас нису преписане и нису враћене црквама и верским заједницама, већ су наставиле да се воде у складу са прописима о матичним књигама.

Влада ће са црквама и верским заједницама закључити посебне уговоре, којима ће дефинисати услове и начин враћања матичних књига и рокове извршења, а држава ће обезбедити несметано остваривање права грађана који су уписани у те матичне књиге, пише у саопштењу.

Састанку су присуствовали епископ хвостански Атанасије, директор патријаршијског Управног одбора Стојадин Павловић, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић и министар културе Небојша Брадић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи