Србија у царству политичких животиња

Које животиње би политичке партије у Србији узеле као симбол, а где би у животињском свету потражиле политичке партнере и противнике?

Већ скоро два века, у Сједињеним Америчким Државама, битку воде магарац и слон, симболи Демократа и Републиканаца.

Главни "кривац" је политички карикатуриста Томас Наст, који је лик магарца први везао за Демократску странку, а слона за њихове вечне ривале- републиканце.

Вођени идејом магарца и слона, скоро свим партијама у Србији понудили смо да изаберу неку од животиња која би симболизовала њихов програм и циљеве.

Судећи по одговорима партија које су пристале да учествују у овој необичној анкети, једна партија већ има свој симбол.

Демократска странка као симбол своје партије истиче пчелу.

"Организовани смо, вредни и корисни", каже Милан Станимировић.

Међутим, њихове колеге са којима смо разговарали не деле мишљење демократа, па их тако у Г17 виде као златног ретривера, док у Новој Србији сматрају да ДС-у више одговара паун.

"Нова Србија је странка која има велику прилагодљивост и опстаје у разним условима. Тако да бих је ја упоредила са вуком", каже за своју странку Дубравка Филиповски.

Г17 плус Нову Србију види као тасманијског ђавола. "Животиња коју карактерише неартикулисана енергија", сматра Жељко Ивањи из Г17.

У Г17 себе виде као много крупнију звер. Свој нови пројекат Уједињене регионе Србије и своју странку виде као великог и малог медведа.

"Зато што представља симбол снаге, енергије. Према речнику симбола представља снагу која мења," каже посланик Г17 Жељко Ивањи.

За њихове коалиционе партнере ДС, симбол ове партије је мачка.

"Имају девет живота, зато и опстају на усијаном лименом политичком крову у Србији", каже Станимировић.

Које све животиње постоје у имагинарном Животинском царству Србије? Како и зашто домаћи политички актери виде себе, а како друге партије у Србији и шта се све може наслутити из њихових одговора, погледајте у емисији "Око магазин".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи