Реформа правосуђа окосница пута ка ЕУ

Србија жели ефикасан правосудни систем, а реформа правосуђа је окосница европских интеграција, изјавила министарка правде Снежана Маловић. Министарка се нада да ће Ратко Младић и Горан Хаџић бити ухапшени и изручени Хагу.

Министарка правде Снежана Маловић оценила је да је реформа правосуђа једна од окосница европских интеграција и поручила да Србија жели ефикасан правосудни систем у коме ће правда бити достижна.

"Рад на европским интеграцијама велики је и захтеван посао који тражи истрајност, стрпљење и дуготрајно ангажовање, а пут ка ЕУ је дуг и захтева свеобухватну реформу друштва. Правосудна реформа је можда окосница целог тог подухвата", рекла је Маловићева на консултативном састанку с представницима највиших правосудних органа и члановима дипломатског кора.

Министарка је оценила да је правосудна реформа један од најтежих задатака с којима се суочава друштво Србије и додала да се не може помирити са неповерењем грађана у правосудне институције, као и са тим да организовани криминал има своје "пипке" у правосуђу.

Као члан Високог савета судства (ВСС), министарка је најавила да ће учинити све да се отворена питања, недоумице, реше на начин на који то сугерише Европа јер су, како је навела, европске вредности "наш приоритет, а њихово остварење јесте циљ свих нас у ВСС".

Маловићева је навела да су ВСС потребне сугестије и критике струковних удружења - Друштва судија Србије и Удружења тужилаца Србије, без обзира на разлике у мишљењима по одређеним питањима, истичући да то јесте "демократија".

"Управо такве критике отварају могућност да наша решења буду боља, а реформа успешнија", казала је Маловићева.

Наставак сарадње са Хагом

Министарка је најавила наставак сарадње са Хашким трибуналом изразивши очекивање да ће позитивни извештај главног тужиоца трибунала Сержа Брамерца бити материјализован и да ће Ратко Младић и Горан Хаџић бити ухапшени и изручени Хагу.

Маловићева је оценила да је велика срамота за нашу земљу било паљење амбасада у Београду 2008. године и упутила извињење "пријатељима из Сједињених Америчких Држава, Немачке, Хрватске и других представништава која су том приликом страдала".

"Очекујем да ће се и правосудни органи у судским поступцима одлучно изјаснити и показати прстом на идејне творце овог криминала и вандале који су осрамотили Србију", нагласила је Маловићева.

Такође је подржала иницијативу Тужилаштва за ратне злочине да, уколико имовина осумњиченима за злочине над Албанцијма у селу Ћушка буде одузета, она буде враћена "нашим суграђанима - Албанцима у Прешеву и Бујановцу".

На тај начин желимо да се казни злочин и исправи неправда која је над њима учињена 1999. године.

Такође је поручила да је Србија способна да спречи преливање криминала у земље западне Европе, напомињући да је Закон о одузимању имовине стечене кривичним делом изазвао "земљотрес у подземљу".

Одузимање имовине стечене криминалом

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, који је и координатор Акционог тима за хапшење преосталих хашких бегунаца Ратка Младића и Горана Хаџића, истакао је да стоји иза тврдње да је Србија одлучна да испуни своју међународну, али и моралну обавезу.

Вукчевић је рекао да ће Србија испунити ту обавезу "не само због европских интеграција, или појединих земаља у оквиру ЕУ, већ због саме себе и због обавезе установљавања одговорности за злочине који су почињени претходних година".

Поред сарадње са Хашким трибуналом, Вукчевић је истакао и добру сарадњу са Еулексом на Косову и Метохији, изразивши оцену да ће добити њихову помоћ у обезбеђивању сведока за истрагу ратног злочина у Ћушки, коју је тужилаштво отворило у сарадњи са том мисијом ЕУ.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић оценио је да Закон о одузимању имовине стечене криминалом представља симбол реформе правосуђа јер је изазвао велике турбуленције у свету криминала.

"За годину дана примене покренут је велики број финансијских истрага којима је обухваћено преко 250 лица, а привремено је одузета имовина изузетно велике вредности", навео је тужилац и подсетио да се само до сада одузета имовина од међународне криминалне групе, осумњичене за кријумчарење преко две тоне кокаина, процењује на више дестина милиона евра.

Састанку у Палати Србије, посвећеном напретку реформе правосуђа, присуствовали су највиши носиоци правосудних функција у држави као и представници бројних амбасада у Београду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи