Читај ми!

Срби, Руси, Црногорци на стрелишту у Белегишу - такмиче се и лекари, адвокати, биолози

На стрелишту Ритиум у Белегишу, одржава се Међународно такмичење у практичном стрељаштву. Такмичи се око 200 учесника са Балкана и из Русије.

Некада су се такмичили само специјалци, а данас пуцају и адвокати, лекари, ИТ стручњаци, биолози и многи други из разних професија.

Окупљају се на све већем броју стрелишта и турнира. Мере безбедности у овом спорту су приоритет, судије пазе и на најмању грешку такмичара.

"Међу нашим такмичарима имамо светске медаље, са светским резултатима, са европским, тако да заиста не бисмо се никоме померили, свима бисмо стали на црту и свима стајемо на црту“, каже Вукота Ђукић, председник Савеза за практично стрељаштво Србије (ИПСЦ савез), организатор турнира.

На црту се стаје сваке године, на сад већ традиционалном такмичењу клуба Кобре, све је више учесника из разних земаља. Ове године највише је гостију из Русије.

"Ово такмичење је веома тешко због великих раздаљина и много различитих мета. Мислим да је најбоље такмичење на Балкану. Србија је за мене друга кућа“, каже Павел Торгашев из тима из Русије.

У нашем тиму имамо два национална првака и репрезентативце Русије. Дошли смо јер желимо да стекнемо нова искуства, да склапамо нова пријатељства. Такође, позвали смо наше српске пријатеље у Русију, јер код нас овај спорт брзо напредује и отварамо нова стрелишта, рекао је Борис Крендлин из тима из Русије.

Све је више жена које такмиче у обе дисциплине – и пушка и пиштољ. Сузана Марковић је дошла из Црне Горе да пуца.

Први пут је, каже, на такмичењу ван Црне Горе, где је пет жена укључено у овај спорт.

"Овде се такмичимо први пут званично на државном првенству у ПЦЦ - користимо дуго оружје са пиштољским калибром“, каже Марко Ђуковић из клуба “Partisan Practical Shooting''.

Између такмичара у суботу и недељу разлика је у тежини тзв. стејџева, тј. полигона на којима пуцају у мете.

"Фаворити су такмичари из Србије и из Русије, имамо добре такмичаре из Црне Горе. Видећемо, на постољима ће се видети оне које сам набројао", каже Вукота Ђукић.

Дводневно међународно такмичење прати и хуманитарна акција, а сав прикупљен новац биће уплаћен за лечење деце оболеле од ретких болести.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи