"Наставници су битни"

Наставник би требало да буде паметан, да има доста знаја о свом предмету, да га красе ентузијазам и мотивација, каже Трејси Бернс, стручњак ОЕЦД-а и аутор књиге "Наставици су битни".

Како да наставници постану цењени, како да што више младих упише наставничке факултете, какве вештине и способости треба да има наставник у овом веку? На нека од тих питања одговори се могу наћи у пет публикација Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), међу којима је и књига "Наставици су битни" Трејси Бернс.

Професори и педагози кажу да су за савременог професора потребна добра знања и искуства, као и савремена литература.

Милка Бошков, директор ОШ "Краљ Петар Први", сматра да је за извођење наставе потребна технологија и савремен начин презентовања образовања и образовног процеса.

"Потребна је гимназија у којој ће професори бити вође, тј. где ће анимирати ученике, како би их што више привукли школи", истакла је Надица Покрајац, професорка српског језика.

Наставник треба да буде паметан, способан, да има доста знаја о свом предмету. Осим тога, треба да га красе ентузијазам и мотивација да буде наставник, неко ко је заинтересован да сам учи и може да пренесе добре идеје својим ученицима, закључује експерт ОЕЦД-а, Трејси Бернс.

Она истражује питање наставе и резултате ученика, као и наставу и учење код одраслих. Истраживање је урађено на 70 хиљада наставника у 23 државе.

"Данашњи наставници отворени, заинтересовани, ангажовани око ученика, умешни у изградњи поверења према ученицима и у односима са родитељима и члановима шире заједнице. Они су заинтересовани за сарадњу са својим колегама, другим наставницима у средини намењеној стицању знања", оцењује Бернс.

Трејси Бернс потиче из породице која се генерацијама бави професуром. У свом истраживању истиче да нема довољно професора, да је слабо интересовање младих за упис наставничких факултета. Наставничка професија нема статус у друштву који јој припада, плате су недовољне.

Трејси због тога препоручује да се више ради на професионалном усавршавању наставника, систему награђивања, обуци за рад са децом са посебним потребама и децом имиграната.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи