Служба после шест година

У цркви Богородице Љевишке у Призрену служена је прва литургија после мартовског погрома 2004. године. Литургију су служили владика Атанасије и владика Липљански Теодосије у присуству стотинак верника.

У делимично обновљеној цркви Богородице Љевишке у Призрену данас је, први пут од мартовског насиља 2004. године, служена света литургија.

Литургију су уз присуство стотинак верника служили администратор Епархије рашко-призренске владикa Атанасије и липљански Теодосије.

Владика Теодосије је после освештавања цркве, оценио да данашња литургија, којом се враћа живот у цркву, као и обнова која је у току, не само Богородице Љевишке већ и других православних светиња широм Косова и Метохије, дају велику наду српском народу.

"СПЦ обновом светиња истовремено позива расељене да се врате на своја огњишта како у Призрену тако и широм покрајине", рекао je владика Теодосије.

Он је додао и да је уверен да СПЦ и верни народ неће дозволити да српске светиње, "као што би можда неки који су безбожни или нису довољно наклоњени" желели, постану музеји и места где би долазили само туристи.

"Како су наши преци и у тежим условима остајали овде вековима и на нама је да положимо испит и да опстанемо и заштитимо своје светиње и огњишта", рекао је владика.

"Од 2005. године, под надозором Савета Европе у Богородици Љевишкој, која је спаљена у мартовском погрому, траје обнова на основу Меморандума који су потписали СПЦ и привремене косовске институције", рекао је владика и подсетио да је до сада извршена санација крова и звоника.

Према његовим речима, остало је да се очисте фреске на којима су још наслаге чађи од запаљених гума и нафте.

"УНЕСКО је преузео обавезу чишћења и конзервације фресака тако да ће ове године, под њиховим надозорм, службе заштите споменика из Београда и међународони стручњаци почети чишћење фресака у Богородици Љевишкој", рекао је владика липљански.

Богородица Љевишка, задужбина краља Милутина из 1307. године,  тако ће поново, по ко зна који пут, бити обновљена, рекао је владика Теодосије.

У Призрену од предратних око 10.000 данас живи само 17 Срба.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи