Украдено милијарду киловат часова струје

У Србији прошле године украдено милијарду и 300 милиона киловат часова струје. Несавесни корисници не краду само од ЕПС-а, већ и комшијама којима се прикаче на бројило, чиме умањују квалитет струје осталим потрошачима.

Електропривреда Србије упозорава да нелегални потрошачи масовно краду струју. Прошле године, украдено је милијарду и 300 милиона киловат часова електричне енергије, вредних 61 милион евра. Све електродистрибуције у Србији су добиле задатак да смање губитке, па је почела контрола бројила и прикључака на бандерама.

За нелегално коришћење струје користе се различите методе, од магнета који успоравају или потпуно ометају мерење потрошње струје, до постављања вода који уопште не бележи потрошњу.

ЕПС на терен шаље специјализоване екипе, са опремом која одмах утврђује стање.

Радован Станић из ЕПС-а истиче да се крађа припрема и при самој изградњи објеката, при чему каблови врло често остају укопани у зиду. У последње време актуелна је употрба јакик магнети, каже Станић, и додаје да екипе успевају и то да открију.

Крађе умањују квалитет струје осталим потрошачима. Несавесни корисници не краду само струју од ЕПС-а, већ често и од комшија којима се прикаче на бројило.

Прошле године, у 286 хиљада контрола утврђено је пет хиљада крађа, наводе у ЕПС-у, жалећи се да починиоци углавном добијају благе условене казне.

"Наши монтери наилазе на велике тешкоће на терену, у смислу атака на њих на пример пуштања паса, претње секиром а чак и ватреним оружјем", наводи Животије Јовановић, директор ЕПС-ове дирекције за дистрибуцију струје.

Струја се највише краде на југу Србије, на подручју Врања, затим Рашке, а све чеће пријаве стижу и са подручја Војводине.

Електропривреда Србије позива надлежне у правосуђу и полицији да им помогну, а грађане моле да пријаве све сумњиве случајеве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи