Напредак у примени Болоњске декларације

Србија одлично напредује у примени Болоњске декларације, оценио министар Жарко Обрадовић на конференцији о високом образовању у Бечу. За непуне три године примене, Србија оцењена оценом 3,8.

Министар просвете Србије Жарко Обрадовић оценио је у Бечу, на министарској конференцији о високом образовању, а поводом десете годишњице примене Болоњске декларације, да Србија одлично напредује у примени тог документа.

"Чини ми се да смо за мало времена показали зрелост и квалитет који је и раније био неспоран", рекао је министар Обрадовић, подсетивши да је Србија почела да примењује Закон о високом образовању 2006. и да је за непуне три године примене, оцењена оценом 3,8, што је врло добра оцена.

"Имамо представнике у Болоњи који редовно присуствују састанцима, и који су важни за образовни систем, јер се међу експертима разговара о томе шта треба урадити везано за стандарде, квалитет и будуће оцењивање образовног система", истакао је Обрадовић.

Министар Обрадовић је рекао да је укидање виза омогућило проходност студената и експерата из Србије и да се додатно ради на повећању мобилности кроз разне програме.

"Желимо да што више страних студената долази код нас, а да наши иду у иностранства, али тек са повећањем економске могућности те шансе ће бити веће", уверен је Обрадовић, напоменувши да не треба да чекамо на побољшање економске ситуације, већ да радимо већ сада, јер ако будемо имали квалитетно образовање имаћемо и добру економију.

Према његовим речима, Болоњски процес решава и проблем признавања диплома.

"Ако стварамо исте критеријуме и стандарде, онда је логично да дипломе буду признате. То је посебан квалитет овог процеса. Имали смо чудне ситуације када наши стручњаци тешко постижу у појединим земљама да дипломе буду признате, а онда покажу у послу изузетно знање и способности", рекао је министар.

Европски простор високог образовања

Обрадовић је нагласио да је конференција у Бечу рекапитулација онога што је учињено у првих десет година примене Болоњске декларације и отварање нове странице у стварању европског простора високог образовања.

"Чињеница је да 46 земаља већ примењује Болоњску декларацију по стандардима који се праве заједнички, наравно са заједничким успехом и отвореним проблемима. Не може се пренебрегнути чињеница да одређене земље имају проблеме са применом Болоње, али исто тако нико не напушта тај процес, него сви инсистирају на томе да је имплементација процес који траје и да треба наћи решење за проблеме", додао је Обрадовић.

Конференција је почела са темом социјалне димензије Болоње, која укључује повећање броја људи који студирају и садржи укључење што више припадника маргинализованих група, објаснио је министар.

Министарска конференција одржана је први дан у Будимпешти, а данас се завршава у Бечу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи