Преглед штампе (10. 03. 2010.)

Политика: Рат нерава око Брда код Крања, Новости: Стотину квадрата за само 60 евра, Блиц: Педофил вреба девојчице на „Фејсбуку“, Press: Старицу пребили у болници?, пишу београдски дневници

Рат нерава око Брда код Крања

Рате нерава око тога ко ће се појавити на Брду код Крања и у ком формату ће бити представљена делегација косовских Албанаца на конференцији о западном Балкану трајаће буквално до последњих секунди.

Словеначки премијер Борут Пахор вратио се у понедељак из Приштине необављеног посла, али је новинарима рекао да су организатори скупа „на добром пута да проблеме реше наредних недеља".

Како „Политика" сазнаје од извора који не жели да буде именован, у власти у Београду сазрева свест о томе да је неопходно наћи неко решење да се са косовским Албанцима седи заједно на регионалним састанцима.

Он сматра да обе стране оклевају да попусте чекајући мишљење Међународног суда правде у Хагу.

„Таква тренутна ситуација умањује могућност да се дође до заједничког присуства делегације Србије и косовских Албанаца на Брду код Крања", каже извор „Политике" и додаје да то не значи да се не ради на изналажењу формуле која ће омогућити да свако остане при свом националном ставу, а да нико не изгуби образ.

Председник Србије Борис Тадић истрајава на томе да Косово и Метохија на регионалним скуповима мора да буде заступљено у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и то је предуслов да Србија уопште учествује на таквом форуму.

Косовски председник и премијер, с друге стране, траже да они као носиоци државних функција Косова буду представљени као челници републике Косово

Пахор је рекао да питање симбола и назива није једини проблем пошто ће на састанку на Брду код Крања морати да се усагласи и усвоји заједничка декларација о европској перспективи за западни Балкан.

Поставља се, наравно, питање ко ће и у ком својству потписивати тај документ.

Стотину квадрата за само 60 евра

Од рентирања луксузних вила, станова, пословног простора и гаража, у касу "Дипоса", предузећа за издавање државних некретнина дипломатским представништвима, годишње се слије око шест милиона евра.

Међутим, та цифра могла би да буде бар за два милиона евра већа, јер су многе цене закупа, нарочито станова и гаража, прениске, што ново руководство "Дипоса", постављено у марту прошле године, планира да коригује након истека потписаних уговора.

Иначе, фонд "Дипоса" тренутно располаже са 444 објекта у Београду, укупне површине од 87.197,65 метара квадратних. У овом тренутку, издато је око 76.000 квадрата. Око 1.500 квадрата у фонду "Дипоса" има споран статус и судски поступци су у току. Слободни објекти простиру се на око 8.000 квадрата и захтевају инвестициона улагања пре него што буду понуђени за издавање.

Ово је само део информација ексклузивно добијених од "Дипоса", од којих су "Новости" затражиле податке о пословању и приходима, како би јавност добила јаснији увид на који начин ова фирма газдује ресурсима у државној својини.

У детаљном одговору, достављеном на десет страна, између осталог, наводи се и да је прошлогодишња добит предузећа, након плаћања пореза, износила 219 милиона динара, што је значајно више него 2007. и 2008. У "Дипосу" поручују да ће, након ревизије пословања за 2009, добит уплатити у буџет, баш као што се догодило и са 55 милиона динара добити из 2008.

Педофил вреба девојчице на „Фејсбуку"

Мајка четрнаестогодишње девојчице из Ниша Марија Н. најавила је да ће поднети кривичну пријаву против двадесетпетогодишњег мушкарца, из места у околини Јагодине, који је с њеном кћерком контактирао преко „Фејсбука" и потом је данима узнемиравао блудним и претећим порукама.

Девојчица је због претрпљеног стреса и страха морала да затражи помоћ психијатра. Родитељи су уз помоћ полиције, али и уз доста лукавства, глумећи праве детективе, успели на крају да открију прави идентитет педофила који је узнемиравао њихову ћерку и коме то, по свему судећи, није први пут.

- То што нам се догодило је права ноћна мора и требало би да буде упозорење за све родитеље. Све је почело почетком јануара ове године када је ћерка на свом „Фејсбук" профилу добила позив, наводно од девојчице Јоване М., која је рекла да има 16 година, да постану пријатељи, не слутећи да се иза лажног профила заправо крије одрастао мушкарац - почиње исповест Марија.

Она објашњава да у том периоду нису имали интернет, па је девојчица другарици из школе дала шифру да уђе на њен профил и погледа има ли нових порука.

- Када јој је другарица рекла да има позив за пријатељство од извесне Јоване, она је помислила да се ради о једној њеној другарици која је по грубом опису одговарала девојчици са слике, па јој је рекла да прихвати позив. Јована јој је затражила и контакт телефон. За малер, моја кћерка је свој стари број телефона изгубила пре неколико месеци, па је помислила да другарица нема нови број и послала јој га је - каже Марија.

Старицу пребили у болници?

Породица Ристић из Зајечара тврди да је њихова бака Радмила Петровић (83) умрла јер је пребијена у зајечарској болници! Родбина је пријавила полицији да је баку претукла спремачица М. С. и да је старица дан касније доживела шлог и убрзо преминула! У болници тврде да старица није пребијена, већ да ју је спремачица само ошамарила?!

Радмилина породица оптужује медицинско особље да је криво за њену смрт.

- Моју мајку Радмилу одвели смо у зајечарску болницу 26. фебруара, када су почеле поплаве. Болница је тада понудила привремени смештај за старе и болесне који нису имали где да оду. Оставили смо је на одељењу неурологије - каже Радмилина ћерка Милинка Ристић, и додаје:

- Радмилу смо свакодневно обилазили. Била је весела, разговарала је са нама. Међутим, када смо дошли у посету 3. марта, дежурни лекар нам је рекао да је бака имала шлог и није нам дозволио да је видимо. После три дана моја мајка је преминула.

Милинка каже да су сазнали да је бака пребијена у ноћи између 2. и 3. марта.

- Чули смо да је Радмилу претукло медицинско особље јер се опирала када су хтели да је вежу за кревет. Сутрадан је доживела шлог. Случај смо пријавили полицији. Тражимо да се уради обдукција како би се утврдило од чега је моја мајка преминула - каже Милинка.

Директор зајечарске болнице др Јован Стевановић каже да је урађена интерна истрага и да су две медицинске сестре посведочиле да је заправо баку ударила спремачица М. С. и да је реч само о једном шамару.

- Медицинске сестре кажу да је спремачица само једном ошамарила баку. Спремачица пориче кривицу и каже да се бака самоповредила тако што је главом ударила у ормарић поред кревета - објашњава др Стевановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи