Српски дизајн на "Евролисту"

Душан Миленковић, графички дизајнер српског порекла из Келна, дизајнирао је ознаку коју ће носити сви производи здраве хране широм Европе. У конкуренцији 3.500 радова, његов "Евролист" добио две трећине гласова.

Рад једног српског дизајнера наћи ће се од 1. јула на полицама свих супермаркета у Европи. Од тог датума, производи здраве органске хране у целој Европској унији имаће јединствену ознаку, такозвани "био-лого".

Аутор европског знака за органску храну је Душан Миленковић, графички дизајнер српског порекла, који живи и ради у Келну. Његов рад изабран је на конкурсу Европске комисије у конкуренцији три и по хиљаде радова пристиглих из земаља Европске уније.

Од укупно 130.000 гласова за три предлога, Душан је добио две трећине.

"То је био изазов да се компликована тема схвати, визуелно преведе и укомпонује у један једноставан знак", каже Душан Миленковић.

Душанова идеја била је да застави Европске уније да биолошку органску форму. После трагања за одговарајућим природним обликом, одлучио се за лист. Следећи корак био је објединити лист и европски лого.

Плаву боју европског лога претворио је у органску зелену, круг у лист, оштре звезде претворио је у мекане заокружене органске звезде, а крајњи резултат је "Евролист".

"Изабрали смо овај лого јер је за некога ко није упознат са тим шта симболишне јасно је да је еколошки да се без речи уклапа у концепт", рекао је Роџер Вејт, портпарол Европске комисије и додао да се нада да ће брзо бити прихваћен и да ће га људи доживети као симбол здраве органске хране.

За младог дизајнера из Келна, то је велико признање. Душан Миленковић са нестрпљењем чека да се његов рад појави на полицама радњи широм Европе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи