Ћосићева молба за обнову "Просвете"

Академик Добрица Ћосић писмом се обратио председнику Србије Борису Тадићу да помогне обнову издавачке куће "Просвета". Сматра да нема разлога да убеђује председника у националну и културну неопходност да се "Просвета" спасе од уништења њеног огромног духовног и културног фонда.

Академик, књижевник Добрица Ћосић обратио се писмом председнику Србије Борису Тадићу са молбом да помогне обнову издавачке куће "Просвета".

Синдикалне организације "Просвете" су доставиле Танјугу писмо Ћосића у коме он наводи да сматра да "као најстарији писац 'Просвете'", нема разлога да убеђује председника у националну и културну неопходност да се "Просвета" спасе од пљачке и од уништења њеног огромног духовног и културног фонда, јединственог на Балкану.

"Постоје реални услови и расположење директора 'Службеног гласника', господина Слободана Гавриловића, да 'Просвету' припоји 'Службеном гласнику' и покрене сав њен запостављени и уништени потенцијал", тврди Ћосић.

Наводи да би "обнова 'Просвете' за нашу иначе смалаксалу књижевност данас била од прворазредног културног значаја, а 'Службени гласник' би обновио не само капитална издања 'Просвете', него би обновио и њену целокупну издавачку делатност из 19. и 20. века, која заслужује да траје и у овом нашем 21. веку".

Ћосић моли председника Тадића да његов апел не разуме као "уску професионалну мотивацију, већ као културни и патриотски чин" на шта га, како наводи, обавезује читава његова биографија.

"Зато Вас молим, да преко Агенције за приватизацију покренете поступак расидања уговора са ИПС Медијом д. о. о. са одговарајућим правним последицама", пише у Ћосићевом писму.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи