Беспуће породице Костић

Породица Костић из села Гледићa живот проводи у једној соби оронуле куће, преживљавајући од повремених надница. Одавно на рубу егзистенције, Костићи се не надају бољем животу.

Од стотину седамдесет кућа у селу Гледић, удаљеном тридесетак километара од Краљева, насељена је тек трећина. У беспућима планине Гледић одувек се тешко живело. У Крушевици, једном од тамошњих заселака, некада је живело једанаест породица.

Горгина Костић, са синовима Славишом и Станојем, дане проводи у јединој од три просторије у оронулој кући која има прозоре. Струја је уведена, али се користи само за сијалицу, а воду захватају са реке.

Повремене наднице од по 500 динара које Славиша и Станоје зараде помажући другима при сечи дрва, Костићи развлаче кроз цео месец који је, како кажу, увек предугачак.

Прошле године кров на кући се урушио од снега.

Да није било комшија и њиховог рођака Спасоја Костића из Краљева, који је притрчао упркос нарушеном здрављу, сами не би могли да га поправе. Спасоје је у међувремену потпуно ослепео, али и даље жели да помогне.

Жао му је, каже, што не може да види како сада изгледа нови кров, али се нада да ће до следећег његовог доласка у Гледић, Славиша и Станоје успети да зараде бар толико да купе козу или овцу, и уз качамак и проју који су им најчешће једина храна, добију бар млеко.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи