Први електронски потписи

МУП Србије омогућио је грађанима бесплатно формирање електронског потписа, што ће смањити гужве на шалтерима и грађанима уштедети време и новац. Ивица Дачић и Јасна Матић први грађани Србије са електронским потписом.

Министарка за телекомуникације Јасна Матић и министар за унутрашње послове Ивица Дачић постали су први грађани Србије који су, сертификацијом на личним картама са чипом, стекли право да је користе као средство за квалификовано електронско потписивање и идентификацију.

Министар Дачић је објаснио да грађанин може на својој личној карти са чипом да формира квалификациони електронски сертификат и да такву личну карту примењује за електронско потписивање и инфентификацију приликом коришћења електронских сервиса.

Дачић је, после сертификације у полицијској станици Савски венац, истакао да је сигурно да ће систем електронског потписа смањити редове на шалтерима, а грађанима ће бити доступна бржа и ефикаснија комуникација са органима државне управе.

Издавање бесплатних сертификата за дигитално потписивање на личним картама МУП ствара инфраструктуру за широки развој електронске управе, и у државним органима и у привреди, рекао је министар полиције.

У Србији је до сада издато скоро 1,1 милион биометријских личних карата са чипом, што је 70 одсто од укупног броја, и ти грађани од сада имају могућност да на њима формирају сертификат за дигитално потписивање.

Дачић је рекао да ће се, путем електронског потписа, у МУП најлакше реализовати издавање уверења о пребивалишту или упут за атест возила, а биће могућа и примена кривичног дела преко интернета.

Матић је најавила да ће Министарство за телекомуникације до краја месеца испробати јединствен Интернет портал електронске управе на коме ће све заинтересоване државне институције и локалне самоуправе моћи да понуде своје услуге грађанима и привреди.

Министарка је рекла да се нада да ће и други државни органи који имају велики број трансакција са грађанима и привредом, као што су Агенција за привредне регистре, Пореска управа и општинске службе, почети да користе могућности које даје електронска управа.

Електронском управом смањују се трошкови грађана и привреде и време потребно за добијање различитих докумената, као и простор за корупцију, констатовала је Матић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи