Више од хранитеља

Број хранитељских породица утростручен од 2004. године. Тренутно у домовима социјалне заштите борави 800 малишана, а приоритет за усвајање имају деца до три године која чине трећину деце у домовима.

Од 2004. године број хранитељских породица у Србије је утростручен. У домовима социјалне заштите у Србији је тренутно смештено 800 деце, а надлежни планирају да се у наредне три године тај број преполови.

Стратегијом Министрарства за рад и социјалну политику планирано је да се за малишане без родитељског старања пронађе што већи број хранитељских породица или усвојитеља, јер искуства показују да је за развој детета таква средина погоднија од живота у дому.

Према речима надлежних, приоритет ће имати деца до три године која чине готово трећину деце у домовима.

У програм хранитељства укључила се и Бранка Мулћан јер је, како каже, остала без посла. Најпре је чувала девојчицу, а сада се брине о дечаку који има свега два месеца. Обавезе су велике, али чини јој се, каже, да није радила ништа хуманије у животу.

"Ништа ми није тешко, ни ноћно буђење, храњење, пресвлачење. Изузетно волим што је беба", рекла је Бранка и додаје да је и њена породица везана за дечака.

За бригу о деци хранитељи добијају од државе око 26.000 динара надокнаде уколико чувају једно дете и по 22.000 за бригу када се ради о већем броју деце.

Социјални радници строго и често контролишу њихов рад и у протеклој години у девет случајева утврђено је да хранитељи не задовољавају потребе детета па су малишани враћани у домове.

Стручњаци кажу да је тај број незнатан у поређењу са податком да је тренутно у 3.400 хранитељских породица смештено више од 4.600 деце.

Домови се неће затворити 

Укључује се и све већи број образованих и запослених људи из градских средина, а охрабрује и чињеница да се више не поставља услов да породице желе да брину само о здравом детету, већ прихватају и ону са проблемима у развоју.

Добрила Грујић из Центра за породични смештај деце и омладине Београд навела је да је једна породица прихватила девојчицу од 14 година са бројним проблемима, агресивношћу, лаком ретардацијом, која је сада у борби за ђака генерације са примерним понашањем.

У наредним годинама и домови ће бити реформисани.

"Ми ћемо од сада радити на краткотрајном боравку деце и на брзом реаговању у смислу сарадње са центрима социјалне заштите како би деци обезбедили боље услове за живот", рекао је директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Зоран Милачић.

Иако се очекује да ће штићеника бити мање, домови се неће затварати, а радници неће остати без посла, кажу надлежни.

"У ослобођеним капацитетима, ми планирамо отварање регионалних центара за хранитељство, и управо рачунамо на стручну помоћ особља из домова, тако смо и формирали те центре да  повуку евентуалан вишак запослених", рекла је државни секретар Министарства за рад и социјалну политику Љиљана Лучић.

Надлежни оцењују да је реформа заштите деце без родитељског старања до сада дала одличне резултате и да је по томе Србија водећа земља у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи