Три нова затвора у Србији

Државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен најавио изградњу још три затвора. Ускоро почетак примене система електронског надзора затвореника преко специјалних наруквица.

Министарство правде Србије најавило је изградњу три нова затвора у Панчеву, Крагујевцу и Падинској Скели, капацитета од по 500 притвореника, односно затвореника, као и скори почетак примене система електронског надзора преко специјалних наруквица.

Државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен изјавио је да ће Србија за дужи низ година решити проблем затворских услова изградњом нових затвора, као и употребом електронског надзора која се очекује за највише два месеца.

Затвор у Падинској скели, који се у потпуности финансира из средстава Републике Србије, биће готов до јула, док се почетак изградње друга два објекта планира за септембар, напоменуо је Хомен.

"Имајући у виду тешку економску ситуацију у којој неће бити могуће у скорије време ослонити се на буџет, Министарство правде је први пут тражило кредит од Европске банке за обнову и развој за зидање још два нова затвора", рекао је Хомен.

Према његовим речима, кредит би требало да буде одобрен до лета, а изградња да почне у септембру.

Објашњавајући потребу за новим затворима, Хомен је истакао да Србија пуних 30 година није улагала у повећање затворских капацитета, док се број притвореника и затвореника повећао почетком озбиљне борба против криминала, поготово организованог криминала, што је један од приоритета државе.

"Ако упоредите ситуацију од пре четири године, када је било свега 6.500 притвореника, са садашњим бројем од 11.500, уочљива је јасна потреба да се изграде нови затвори", навео је Хомен.

Поред тога, неопходно је и поправити услове боравка у постојећим затворима, додао је државни секретар и оценио да ће изградњом три затвора у потпуности бити решен проблем пренатрпаности, нарочито уз појачану примену алтернативних санкција.

Хомен очекује да ће у наредна два месеца заживети систем електронског надзора преко специјалне наруквице које ће бити стављане на руку притвореницима, односно затвореницима који буду под режимом кућног притвора односно затвора.

"Закон јасно каже да кућни затвор може да се односи само на лица која су осуђена на казну до годину дана затвора, а у овом тренутку у Србији има око 3.000 таквих лица", навео је Хомен.

Решење за боље затворске услове

Државни секретар сматра да ће Србија за дужи низ година решити проблем затворских услова уз будућу упоребу електронског надзора који ће ослободити значајне капацитете у затворима и притворима - за 1.500 до 2.000 места, и изградњом нових затвора са још 1.500 места.

Када буду изграђени нови објекти и када се реализују пресељења биће могућности и да се уђе у реновирање постојећих објеката, пре свега Централног затвора у Београду, рекао је Хомен.

Државни секретар је напоменуо да је то план који мора да се реализује јер је Европски комитет за спречавање мучења и тортуре већ два пута долазио у посету Србији.

"Први пут 2002. године када је извештај био заиста лош и други пут је био 2006. године. Ситуација се од тад битно поправила у српским затворима, али је далеко од идеалне и далеко од нивоа основних људских права који треба да уживају и учиниоци кривичних дела", објаснио је Хомен.

Хомен очекује да ће уз помоћ инвестиција следећи извештај бити далеко бољи.

Државни секретар је објаснио да не треба да чуди ако у овом тренутку дође до одређеног насиља у затвору или ометања рада затворског система и подсетио да "затвори нису болнице, нити хуманитарне установе - зна се ко се налази у затворима".

Без обзира на то, ми као Република Србија морамо да урадимо све што је у нашој моћи да обезбедимо боље услове и за притворенике и за затворенике, закључио је Хомен.

Србија тренутно има 24 затвора, од којих четири немају притворе и служе искључиво за боравак осуђених на издржавању казни.

У Окружном затвору у Београду, познатијем као Централни затвор, тренутно борави око 1.200 притвореника, иако су његови капацитети свега 450 места.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи