Цивилни сектор против партитократије

Безузпешни избор Повереника за равноправност грађана показао да држава не жели партнерство са невладиним организацијама, а узрок томе је владавина партија, рекли представници Коалиције против дискриминације.

Одбијање партија да подрже кандидата за Повереника за равноправност грађана, којег су подржале невладине организације, показало да нема дијалога власти и цивилног друштва, што је темељ заштите људских и мањинских права.

Држава је показала да не жели цивилни сектор за партнера у трансформацији и европеизацији Србије, у процесу, на чијем челу су управо биле те исте невладине организације, рекла је председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко.

Бисерко је оценила да избор Повереника за равноправност илуструје да се држава, односно Демократска странка, поставља као "свемоћни актер", који маргинализује цивилни сектор.

Требало би мобилизовати све међународне организације које се баве људским правима, Европску унију и Савет Европе, да би се остварила кандидатура Горана Милетића, кога је подржало 212 невладиних организација, с обзиром да држава нема валидног кандидата.

Извршни директор организације Грађанске иницијативе Миљенко Дерета је рекао да је читава ситуација са избором Повереника кренула наопако и подсетио да није први пут дошло до тензија између невадиног сектора и парламента.

Дерета је подсетио на сличне опструкције приликом избора Омбудсмана, Државног ревизора, повереника за слободан приступ информацијама од јавног значај и чланова Републичке радиодифузне агенције.

Из тога произлази забрињавајућа порука да се ова власт боји било које врсте контроле свог рада, рекао је Дерета и додао да изненађује страх власти, да ће се свака одлука, која није партијска, доживети као слабост.

Ако се они боје ко ће бити повереник за заштиту равноправности, онда је то озбиљна порука, да се спрема нека манипулација, рекао је Дерета, уз оцену да је очигледна неспремност државе да приступи комплексу људских и мањинских права у Србији.

Патртитократија у државној управи

Директор Београдског центра за људска права Војин Димитријевић је то објаснио "партитократијом", услед које без благослова странака и руководства партија ниједно место у државној управи, па и независним телима, не може бити заузето.

То нарочито долази до изражаја у условима када постоји коалициона Влада са много чланова, те су онда кадровски захтеви, које треба намирити, веома велики, предочио је Димитријевић.

Директор Центар за културну деконтаминацију Борка Павићевић је поручила да ће цивилни сектор остати доследан и да ће кандидатура Горана Милетића бити поновљена.

Предлагање кандидата за избор Повереника у парламенту биће поновљено, јер је први поступак неуспешно завршен, пошто ниједног од троје кандидата није подржао скупштински Одбор за уставна питања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи