Тимок у благом опадању

Водостај Црног и Белог Тимока у благом је опадању. Очекује се да ниво Саве, који је у благом порасту, стагнира. На подручју Крушевца поплаве активирале 16 клизишта.

Ниво водостаја Белог и Црног Тимока благо је опао, наводи се у саопштењу Сектора за ванредне ситуације.  Јединице тог сектора МУП-а Србије интервенисали су данас 16 пута на поплављеном подручју општине Зајечар и евакуисали 23 особе.

Ниво водостаја на Белом Тимоку је 326 центиметара, а на Црном Тимоку 410 центиметара. Ниво водостаја и промене у приливу свих притока ових двеју река се константно прате, наведено је у саопштењу.

Додатне спасилачке екипе упућене су у Зајечар због ранијег пораста водостаја Црног и Белог Тимока и опасности од поплава, изјавио је начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић.

"У току ноћи је било неколико интервенција и евакуације становништва из насеља Изворски пут у Зајечару", рекао је Марић и додао да су спасилачке екипе током ноћи учрвшћивале и насипе за одбрану од поплава у Гамзиградској бањи.

Због новог повећања нивоа река Тамнаве и Грачице на Убу и у околним селима угрожено је 120 домаћинстава, потврђено је у Општинском кризном штабу.

Упркос напорима надлежних, вода у 20 домаћинстава улази у стамбене и помоћне објекте, а најугроженији су делови села Совљак и Богдановица, као и поједина насеља у Убу.

У Одељењу за ванредне ситуације Колубарског округа кажу да још није било евакуације становништва на поплављеном подручју али су све службе у приправности.

У Алексинцу, кроз који пролази река Моравица, упуће су додатне екипе из Ниша и ситуација се прати из минута у минут, изјавио је Марић.

"Река Грачица у Убу, где су, такође, упућене додатне снаге сектора за ванредне ситуације, за сада не угрожава објекте и не очекује се ескалација у том појасу", прецизирао је Марић.

Евакуисане четири особе 

У месту Шарбановац, општина Бор, на реци Црни Тимок, ватрогасно спасилачке екипе превентивно су евакуисале четири особе из подручја угроженог порастом водостаја, саопштено је из МУП.

На угрожено подручје у циљу евакуације и спасавања потенцијално угрожених лица упућен је Регионални тим за спасавање и рад на води из Ниша и ватрогасци спасиоци из Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу.

Укупно је ангажовано 59 припадника Сектора за ванредне ситуације као и пет возила.

Припадници Сектора МУП-а за ванредне ситуације ојачали су насипе Борске реке у атару села Вржогрнац, постављањем 200 џакова пуњених песком и упозорили потенцијално угрожено становништво у насељима Сумраковац и Звездан о потреби евентуалне евакуације.

Поново су поплављене њиве у пожешким селима око Моравице, Скрапежа и Ђетиње. Обилна киша у лесковачком крају изазвала је поплаве у селима Прибој и Печењевце. На подручју Крушевца поплаве су активирале 16 клизишта.

Очекује се да ниво Саве, који је у благом порасту, данас стагнира. У Београду, пре свeга у општини Палилула, на неколико места се црпи вода, док је у Ваљеву у неким приградским насељима дошло до изливања подземних вода.

Пожега санира штете од поплава

У пожешкој општини, где је јуче поплављено више стотина хектара пољопривредног земљишта и угрожено неколико виталних објеката у Пожеги, водостај река је у стагнацији, тако да се вода постепено повлачи са поплављених подручја, саоштено је у Штабу цивилне заштите.

Према речима начелника тог штаба Драгана Бојића више нису угрожена домаћинства у селима Пријановићи и Гугољ, а од данас је проходан и пут Пожега-Пилатовићи, али само за теретна возила.

У Пољопривредној школи "Љубо Мићић" , која је јуче била угрожена изливањем воде из оближњег потока, читаву протеклу ноћ владало је мобилно стање, а запосленима су у помоћ прискочили и ватрогасци како би испумпавали воду из подрумских просоторија.

Директор ове школе Милан Маринковић изјавио је Танјугу да је настава прекинута док се не санирају последице поплава и дезинфекују просторије, а 116 ученика смештених у Дому школе јуче је послато кућама.

Према речима Маринковића, срећна околност је то што није страдало око 4.000 кокошака на школској фарми, као ни "фазанерија" ловачког удружења, иако је вода допрла и до ових фарми.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи