Јубилеј Београдске хронике

"Београдскa хроникa" обележава 30 година од емитовања прве емисије. Програм једне од десет најгледанијих информативних емисија у Србији сваког дана прати више од милион људи.

Емитовањем специјалне емисије "Београдска хроника" - 30 година са вама, једна од најгледанијих информативних емисија у Србији обележава три деценије постојања.

На Другом програму ТВ Београда, 3. јануара 1979. године емитована је прва "Београдска хроника". Тиме је отворена нова страница домаћег ТВ новинарства.

За тај пионирски подухват, уредничког посла латио се Ненад Ристић. Уредници првих емисија "Београдске хронике" били су Бане Вукашиновић, Михајло Ковач, Оливера Катанић, Милица Лучић Чавић, Мира Адања Полак. Са тимом младих колега, пет дана у недељи припремали су емисије за Београђане.

Пет година касније "Београдска хроника" прераста у Београдски ТВ програм, а 6. марта 1986. године ова редакција почела је да емитује и Јутарњи програм.

У то време Телевизија Београд била је једна од ретких Европских телевизија која се усудила да реализује овако захтеван пројекат.

Данас ова редакција производи готово четири сата живог програма, а Одговорни уредник је Срђан Предојевић.

Стотинак стално запослених новинара, репортера, сарадника, сниматеља, тонаца, монтажера, организатора, продуцената - извештава, снима, монтира и емитује вести, репортаже и извештаје.

Кроз регионалну мрежу дописништава редакција покрива целу републику, а посредством сателита и Интернета у целом свету.

Протекле три деценије обележиле су и специјалне емисије нашег програма: "САТ", "Тајне простора", "Позовите 92" и "БЕОКУЛТ".

Запослени у овој редакцији радили су и за све време НАТО бомбардовања и без обзира на околности ни једног тренутка нисмо прекидали рад.

Колико год били различити и ма колико је свако унео нешто своје у програм, за протеклих 30 година, две ствари су остале исте. "Београдска хроника" је увек била и остала на страни грађана и увек у врху гледаности.

Можда неко и може да примети да је у време док је РТС био једина ТВ станица, било лако одржати примат, али данас у изузетно оштрој конкуренцији, истраживања показују да је 2009. године "Београдска хроника" била међу 10 најгледанијих информативних емисија у Србији.

Данас је то сервисни програм Медијског јавног сервиса Србије, који сваког дана прати више од милион људи, или од свих оних који имају укључен телевизор, сваки трећи гледа "Београдску хронику".

Брзо, кратко, јасно, сервисно, актуелно, радним данима у 17.45, на Првом програму РТС-а. И без обзира што је београдска, гледа је и слуша цела Србија.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи