Читај ми!

Брнабић: Србија је у дигиталној сфери постала пуноправни члан ЕУ

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је у последњих шест-седам година сектор информационих и комуникационих технологија ИКТ постао један од три кључна мотора развоја српске економије, додајући да је у првих пет месеци, укључујући и мај, извоз ИКТ услуга достигао 1,3 милијарди евра, што је за 41 одсто више него лане.

Ана Брнабић је казала да је прошла година у том смислу била рекордна са извозом ИКТ од 2,7 милијарди евра.

Брнабићева је на презентацији програма "Дигитална Европа" у Научно-технолошком парку у Београду рекла да је Србија у овој сфери практично постала пуноправни члан Европске уније.

"Потписивањем Споразума о учешћу у програму 'Дигитална Европа' крајем јуна у Бриселу и са данашњим даном кад обележавамо први позив да се наше компаније, научни институти, факултети, тимови, микро, мала и средња предузећа јаве са својим пројектима за финансирање из програма 'Дигитална Европа', ми смо у овој сфери практично постали пуноправни члан ЕУ", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је посебно задовољна имајући у виду да је од 2016. године гурала ову агенду и препознала је као највећи развојни потенцијал Србије.

"Сви наши тимови, компаније, микро, мала и средња предузећа, институти када се пријаве са својим пројектима на позив у оквиру програма 'Дигитална Европа' имаће једнаку шансу да добију финансирање као било која компанија, било који факултет, било који тим, научни институт и то је огромна шанса за нас, јер мислим да наши таленти, знање и људи не да не заостају у односу на чланице ЕУ већ смо једни од најбољих", поручила је премијерка.

Како је додала, Србија има добру шансу да до 2027. године искористи значајан део средстава од 7,5 милијарди евра које је издвојила ЕУ у оквору програма.

"Моја порука је да заинтресовани прате позиве и да се пријављују. Ово је оно што може нама да дâ додатну шансу за убрзани развој", истакла је премијерка.

Јовановић: Програмом "Дигитална Европа" обезбеђено 7,5 милијарди за ИТ заједницу

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић рекао је да је Србија постала део велике европске породице придруживши се програму "Дигитална Европа", којим је обезбеђено 7,5 милијарди евра бесповратних средстава за европску ИТ заједницу.

Јовановић је, на презентацији програма "Дигитална Европа", истакао да ће бити обезбеђена средства за области вештачке интелигенције, рачунарства високих перформанси, напредних дигиталних вештина и развоја и примене дигиталних капацитета и интероперабилности. Програм који ће трајати до 2027. године покренула је Европска комисија, као одговор на потребу за економским опоравком европског континента, подсетио је министар.

"За финансирање пројеката моћи ће да аплицирају правна и физичка лица са седиштем у Србији, а програм предвиђа и учешће непрофитних удружења, компанија, невладиних организација, са посебним фокусом на малим и средњим предузећима", нагласио је Јовановић.

Додао је да ће могућност да се пријаве на програм имати и академска заједница, истраживачке организације, акцелератори и стартапови. Јовановић је рекао да финансијски допринос варира од позива за достављање предлога пројекта, те да може покрити и до 100 одсто трошкова. У оквиру програма је, каже министар, на порталу тренутно објављено 19 позива.

"У оквиру области 'cloud' објављено је седам позива, за напредне дигиталне вештине два позива, док су из области напредног коришћења технологија објављена три позива који се затварају 26. септембра", рекао је Јовановић. 

Јовановић је рекао да је, према извештају УН који прати развој електронске управе, Србија сврстана међу 10 земаља света које су оствариле највећи напредак у овој области, а да нас Светска банка рангира на четврто место у области дигиталне трансформације.

Даниловић Грковић: Приступање "Дигиталној Европи" важно за Србију

Директорка Научно-технолошког парка у Београду Гордана Даниловић Грковић рекла је да је јако важно што Србија приступа програму "Дигитална Европа", који ће омогућити даљи развој иновација у нашој земљи.

Она је, на презентацији програма, истакла да је за осам година у београдском Научно-технолошком парку своје услуге развило 200 компанија.

"Тих 200 компанија послује у више од 50 земаља света и запошљава 2.200 високообразованих људи, махом инжењера. Од тих 200 компанија, 150 су стартап новоосноване технолошке компаније", рекла је она и додала да управо те компаније побеђују на међународним такмичењима у свету.

Указала је и на значај ЕУ и њен допринос у развоју и расту научних технологија и истакла да је моменат када Србија приступа "Дигиталној Европи" јако важан за Србију.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи