Читај ми!

Носиоци српских пасоша са КиМ од данас без виза у земље ЕУ

Носиоци српских пасоша са АП Косова и Метохије, које издаје Координациона управа Србије, од данас могу да путују у земље ЕУ без виза, пошто је ступила на снагу Уредба о укидању виза која је објављена у Службеном листу ЕУ 23. септемра.

"Ова Уредба је у потпуности обавезујућа и директно се примењује у државама чланицама у складу с Уговорима", наводи се у документу.

"Сматрам да је то добра вест, јер је тиме отклоњена неправда и дискриминаторна третман ЕУ према њима, јер су они последњи са Западног Балкана којима је омогућен безвизни режим", наводи Данијел Апостоловић, амбасадор Србије у ЕУ.

Указује да је ова одлука резултата дипломатске борбе званичника Републике Србије која, према његовим речима, није била нимало лака.

"Као што знате приштинска страна се противила доношењу те одлуке, бесмисленим аргументима, чиме је још једном показала неконструктивност, и пре свега нељудски однос према грађанима, и да њима није циљ нормализација свакодневног живота људи. Аргументи наше стране су срећом победили", каже Апостоловић.

Изразио је захвалност, комесарки Илди Јохансом, Матију Немежу, који је био известилац за ово питање, као и бројним посланицама европског парламента који су великом већином гласова усвојили ову одлуку. Њих 406 гласало је за, 97 против.

Уредбу Европског парламента и Савета ЕУ о изменама Уредбе која се односи на носиоце српских пасоша које издаје Координациона управа Србије потписали су 18. септембра у Стразбуру председница Европског парламента (ЕП) Роберта Мецола и министар за европска питања Мађарске Јанош Бока, као представник земље која председава Саветом ЕУ.

Срби са Косова и Метохије, били су последњи на Западном Балкану којима је до сада била потребна виза за путовање у земље Европске уније.

недеља, 13. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи