Опада водостај Тимока

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао да опада водостај Белог и Црног Тимока што је важно због наговештаја да је Црни Тимок могао да угрози два насеља у близини Зајечара. Тимови за евакуацију и ноћас обилазили најугроженија насеља у Зајечару.

Опада водостај Белог и Црног Тимока, изјавио је јутрос начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

"То је нарочито важно због Црног Тимока због наговештаја да је та река могла да угрози два насеља у близини Зајечара. На свим местима за мерење водостаја се бележи благ пад, осим на Сави код Шапца", рекао је Марић.

Марић је рекао да постоји могућност да висина водостаја Саве пређе ванредну меру одбране од поплава за 30 до 35 сантиметра.

Тимови за евакуацију и ноћас су обилазили најугроженија поплављена насеља на периферији Зајечара. До сада је евакуисано 270 људи, а исељен је и Окружни затвор у Зајечару.

Болесни, изцрпљени и стари смештају се у градску болницу, а онима који немају пријатеље и рођаке обезбеђен је свештај и храна у Гамзиградској бањи.

Ибар и Западна Морава достигли су границе редовне одбране од поплава. Ибар је преплавио своје приобаље. Западна Морава поплавила је неколико стотина хектара ораница и уништила пластенике у селима са обе стране реке.

У убској општини, Тамнава је поплавила око три хиљаде хектара њива.

Клизишта у пожешкој општини

У пожешкој општини, где је пре два дана поплављено око 1.000 хектара пољопривредног земљишта, стање се нормализује и вода се повлачи у корита река Моравице, Ђетиње, Скрапежа и Западне Мораве, изјавио Драган Бојић, начелник Штаба цивилне заштите.

Бојић је потврдио да је на поплављеним подручјима нормализован и саобраћај, који је у протекла два дана био у прекиду на правцима Пожега-Пилатовићи и Пожега-Прилипац и најавио да ће санација оштећења на тим сеоским путевима уследити првих дана пролећа.

Међутим, на подручју Пожеге појавила су се три клизишта, па у Штабу цивилне заштите страхују да би, после најновијег кишног периода, могла да се активирају и још нека од 50 раније евидентираних клизишта.

Члан Општинске комисије за елементарне непогоде Драган Петронијевић рекао је Танјугу да је клизиште у селу Батионица угрозило два стамбена објекта, док је клизиште у Висибаби стигло на домак једног домаћинства, али породице нису исељене, а надлежне грађевинске и комуналне службе предузимају мере на заштити тих објеката.

На локални пут Узићи-Висибаба-Расно јуче се сручила велика количина земље, тако да је саобраћај у прекиду. Петронијевић је најавио да ће данас бити ангажоване грађевинске машине на рашчишћавању те саобраћајнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи