Тровање гљивама у Зајечару

Три дана после тровања печуркама, Ј.М. из Зајечара преминуо је на Војномедицинској академији у Београду. Његова супруга и двадесетједногодишњи син на лечењу су у зајечарској болници.

Након три дана од тровања печуркама, Ј.М. из Зајечара преминуо је на Војномедицинској академији у Београду. Његова супруга и двадесетједногодишњи син на лечењу су у зајечарској болници.

У Тимочкој крајини овакви случајеви тешког тровања гљивама нису чести, иако је много оних који шумске плодове прикупљају и продају на пијаци без икакве контроле.

Доктор који прати здравствено стање мајке и сина који се још увек лече на инфективном одељењу је рекао да се претпоставља да се породица из Зајечара отровала од најотровнијих печурака које расту у том крају, а то су зелене пупавке.

Специјалиста инфектолог Ненад Ристовић каже да раде на стабилизацији њиховог стања, али да и даље постоји један степен њихове угрожености.

Према његовим речома, са мерама које су предузете очекују побољшање стања пацијената.

Брање печурака у тимочком крају неретко је хоби, а у кризним временима многима је извор зараде.

И у другим државама шумски производи могу стићи до пијаце, али су путеви сигурнији.

Тако би у Немачкој регистровани стручњак за гљиве морао да прегледа све плодове пре него што стигну до тезге.

Познавалац Петар Радовић је рекао да је права срећа што нема већег броја тровања, с обзиром на то да није постојала контрола на пијацама.

Лекари кажу да се сваке године појави по десетак особа, али са лакшим симптомима тровања.

Незванични подаци говоре да не постоје никакве организоване контроле тих производа на пијацама.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи