Преглед штампе (13. 02. 2010.)

Политика: Свака година ван ЕУ Србију папрено кошта, Новости: Шарићи нам неће побећи, Press: ДРИ подноси пријаве против министара!, Блиц: Помоћ за Косово слила се у приватне џепове, пишу дневне новине

Свака година ван ЕУ Србију папрено кошта

Потпредседник Владе Србије задужен за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио је да ће Србија спремно дочекати упитник Европске комисије.

По добијању "зеленог светла", Европска комисија ће нам експресно послати упитник, рекао је Ђелић у интевјуу за сутрашњу "Политику" наводећи да му је то у разговору у Бриселу поврдио нови европски комесар за проширење Штефан Филе.

Ђелић је казао да је то "веома охрабрујуће" јер ће Србија бити спремна за овај корак и већ у мају припремити све одговоре на упитнике које су добиле земље које су месец испред ње у овој процедури.

Он је најавио да ће 2. марта бити одржана прва седница Одбора Србија-ЕУ за праћење примене Прелазног споразума.

"Размотрићемо све што смо урадили од јануара 2009. године, тако да ћемо и по том питању имати јаке аргументе. Тренутно је актуелна процена очувања и развоја наших европских капацитета у контексту смањења администрације", казао је Ђелић.

Он је подсетио да је шпанско председништво ЕУ рекло да ће покушати да стави захтев Србије за чланство пред Савет ЕУ што пре, али је и веома јасно подвукло да је за то потребан консензус свих земаља чланица.

"Очигледно је да неће бити могуће постићи такав консензус пре почетка ратификације С С П-а средином године. Ратификација подразумева да Србија поново добије позитиван извештај Сержа Брамерца. Наравно, изручење преосталих хашких оптуженика би одмах одблокирало процес. Не треба тражити услове тамо где их нема, али треба подсетити да је Хаг услов који неће нестати све док се не испуни у потпуности", рекао је Ђелић.

Он је подсетио да су европски званичници безброј пута рекли да су "решење косовског питања и европска перспектива Србије два одвојена процеса".

"Заправо, жеља Европе да сви грађани Балкана буду унутар ЕУ ће бити снажан аргумент да се по питању статуса Косова напокон пронађе компромис кроз преговоре. Због тога је политика и Европа и Косово толико делотворна за Србију", закључио је Ђелић.

Шарићи нам неће побећи

Министарка правде Снежана Маловић оценила је да је кључ унапређења односа српских и црногорских правосудних органа разрешење статуса људи које Србија тражи због криминала, а који се крију у Црној Гори.

"Чини ми се да је њихов утицај на црногорске политичке прилике превелики", рекла је Маловићева за сутрашње "Новости" коментаришући оцену црногорског премијера Мила Ђукановића да су српски државни органи најављивањем истрага у медијима практично дали сигнал Дарку Шарићу да се склони.

Маловићева је истакла да је "организовани криминал далеко озбиљнија тема од покушаја да се било ко бави политичким маркетингом и заменом теза" и оценила да "такви наступи не доприносе унапређењу односа двеју земаља нити регионалне сарадње".

Министарка правде Србије је потврдила да ће са црногорским колегом Мирашом Радовићем ускоро разговарати о "случају Шарић" и неспоразумима који су настали у случају истраге о кријумчарењу кокаина из Јужне Америке у Европу.

Говорећи о "случају Шарић", Маловићева је казала да "када неко поседује милијарде евра у имовини или новцу, он може да покуша да обара владе, да учествује у креирању регионалне политике".

"Председник Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић, потпредседник Владе Ивица Дачић емитовали су јасну поруку: криминал се у Србији неће толерисати. Србија се мобилисала - тужилаштва, судови, полиција, службе, сви су свесни да будућност наше земље зависи од овог обрачуна", рекла је Маловићева.

Према њеним речима, у борби против организованог криминала не сме и неће бити привилегованих и свако за кога се утврди да је имао везе са криминалним групама биће процесуиран.

"То је једини и најбољи начин да се, уколико постоје ове везе, оне трајно раскину", казала је Маловићева истичући да су надлежни органи одлучни да у тој борби истрају и да свакодневно показују да је држава јача од организованих криминалних група.

"Компромиса нема. Идемо до краја, функционишемо као добар тим, а свесни смо да мафија неће седети мирно док их хапсимо и узимамо им имовину отету од грађана Србије", закључила је Маловићева.

ДРИ подноси пријаве против министара!

Државна ревизорска институција (ДРИ) ће средином следеће недеље поднети прекршајне пријаве против 20 бивших и садашњих министара и њихових сарадника због ненаменског трошења новца из буџета током 2008. године, сазнаје Пресс у ДРИ. Према нашим сазнањима, пријаве ће, између осталих, бити поднете и против актуелних министра трговине, културе и здравља Слободана Милосављевића, Небојше Брадића и Томице Милосављевића, али и бившег министра трговине Предрага Бубала.

Државни ревизор Радослав Сретеновић крајем новембра објавио је први извештај о контроли државног новца 14 министарстава, три управе и Дирекције за имовину. Он је утврдио да су Министарство инфраструктуре, Управа царина и Пореска управа радили по закону, док су остали кршили прописе о јавним набавкама, о раду и буџетском систему.

Између осталог, ревизор је утврдио да је Министарство трговине склопило уговор са Привредном комором Србије о организацији националне изложбе "Србија у Краснодару 2008" за 10 милиона динара. Иако је ПКС доставила министарству извештај да су обавезе 9,7 милиона динара, 300.000 динара никад није враћено. Исто министарство је за три милиона купило 18 фотографија и 50 фотомонографија од атељеа "Арт-Замур" Драгољуба Замуровића.

Министарство културе од галерије "Перо" купило је слику "Рикало у јесен" академског сликара Боре Иљовског за 1,4 милиона динара, док је Министарство здравља потрошило 3,3 милиона евра за угоститељске услуге, без доказа да су коришћена у пословне сврхе. У ресору који води Томица Милосављевић на уговоре о делу недозвољено је потрошено 90 милиона.

Министар Слободан Милосављевић био је изненађен када смо га обавестили да ће ревизор против њега поднети прекршајну пријаву. Предраг Бубало каже за Прес да не зна због чега би против њега била поднета пријава, али да ће се одазвати позиву надлежних.

У кабинету Небојше Брадића кажу да немају "никаквих информација о подизању било каквих пријава ревизора против надлежних у Министарству културе". Министар здравља Томица Милосављевић није имао коментар, али нас упутио на своју службу за односе са јавношћу, од којих смо добили следећи одговор:

"Министарство здравља је отклонило све неправилности наведене у извештају ДРИ и о томе 28. јануара 2010. известило ДРИ. До сада нисмо добили повратну информацију од стране ДРИ", наводе у Министарству здравља.

Помоћ за Косово слила се у приватне џепове

Синод Српске цркве сутра би требало да донесе одлуку о суспензији владике рашко-призренског Артемија после вишегодишњих навода да је у раду те епархије било крупних финансијских малверзација и непоштовања јединства СПЦ.

Иако још нико из СПЦ није јавно рекао да ли је било проневера и коликих, према подацима којима располаже „Блиц", само једна од спорних уплата на рачун епархије износи око 25 милиона динара (више од 250.000 евра), и то приходовања од хуманитарне помоћи.

Сарадници владике Артемија су од те суме, која је континуирано и наменски уплаћивана током године, из једне банке у Косовској Митровици подизали и по милион динара одједном, тврде добро упућени извори „Блица". Владика Артемије би, према одлуци Синода, требало да буде суспендован и да се одреди администратор који ће увести ред у епархију.

У Синоду данас нико није желео званично да потврди да ли се зна шта су владика Артемије и његов најближи сарадник, игуман манастира Бањска Симеон, радили са новцем од донација и да ли је то прокњижено кроз извештаје у које је Синодска комисија имала увид. Међутим, како сазнајемо, основано се сумња да су владика Артемије и Симеон, осим епархијских рачуна, имали и неколико тајних приватних рачуна на које су пребацивали новац.

Претпоставља се да су најзначајније суме пребациване на рачуне у Грчкој, где често борави Симеон, а према наводима, владика и Симеон имају чак и имовину у Грчкој. Према сазнањима „Блица", српски црквени кругови су у контакту са Грчком црквом како би се проверили рачуни владике Артемија и Симеона, али и њихова веза с грчком расколничком групом - старокалендарцима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи