Спомен плоча Љуби Давидовићу

Откривена спомен плоча првом председнику Демократске странке Љубомиру Давидовићу. Када смо бирали име за Демократску странку, пре свега смо мислили на Љубу Давидовића, рекао Драгољуб Мићуновић.

Спомен-плоча оснивачу и првом председнику Демократске странке Љубомиру Давидовићу откривена је на кући у којој је живео, у Његошевој улици, на Врачару.

Спомен плочу открили су први председник обновљене Демократске странке и председник Политичког савета ДС-а Драгољуб Мићуновић и председник општине Врачар Бранимир Кузмановић.

Мићуновић је указао да се Давидовић залагао за правду и неговао најбоље односе са суседним народима.

"Када смо бирали име за Демократску странку, пре свега смо мислили на Љубу Давидовића. Није лоше имати такав узор и он нас је увек обавезивао", рекао је Мићуновић.

На спомен-плочи, која је изливена у месингу и патинирана, поред рељефног портрета Љубомира Давидовића, пише: "У овој кући живео је Љубомир Давидовић (1863-1940) председник Народне скупштине (1905), председник Општине Београдске (1910-1914), председник владе (1919-1920 и 1924), оснивач и први председник Демократске странке (1919-1940). Спомен-плочу подижу грађани Врачара."

Љубомир Давидовић рођен је 24.децембра 1863. године. Завршио је природни одсек на Филозофском факултету Велике школе и радио као професор.

Давидовић је подучавао престолонаследника Александра Карађорђевића, коме се касније оштро супротстављао, нарочито у време Шестојануарске дикататуре 1929. године.

Давидовић је био активан у у Народној радикалној странци, а 1901. године је био у крилу које се издвојило. Постаје вођа Самосталне радикалне странке 1912. године, која се од 1919. обједињује у Демократску странку.

Био је министар просвете (1904), председник Општине Београдске (1909), председник Народне скупштине (1909), па министар просвете (1904).

Био је задужен за смештај и образовање избегличке деце на грчком острву Крфу. Захваљујући њему су на Крфу излазиле и српске новине.

Након Првог светског рата и стварања Демократске странке, састављао је испред своје странке Владу три пута.

Председник је Демократске странке од оснивања 1919. године до 1940. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи