Кулирање српског језика

Све чешћа је употреба енглеских речи, које некад изгледају корисно, а некад апсурдно. Неке речи немају адекватан превод, неке су последица помодарства, а неке резултат незнања.

Иако лингвисти позивају на очување језика све више се говори језичка мешавину. Најчешће се користе речи енглеског порекла за које или нема превода или су модерне и звучне у говору, или су продукт незнања.

Неретко се чује да неко из "Ејч ара" иде на "опен спејс" да разговара о "тим билдингу", што значи семинар кадровске слижбе у планинском центру.

У складу са говором, промењена су и занимања, па на визит картама испод имена углавном пише "пи ар", "акаунт менаџер", "бизнис спорт тим", "тим лидер", или "филд форс менаџер". Тако се више не иде ни код фризера и кројача већ код стилисте и артиста.

За младе, свакодневно је кулирање, сурфовање, четовање или клабинг. Лингвисти упозоравају на опасност од губљења језика.

"Са компјутерском технологијом, са интернетом посебно, то је прави бум. С једне стране ово је неизбежан процес, с друге стране позитиван, али постоји опасност да те речи не преплаве наш језик у мери да се почну заборављати наше речи" рекао је лексикограф Живорад Ковачевић.

Стручњаци за језик подсећају да би такве речи требало преводити, али само у ситуацијама где је то могуће. Оно што је најважније јесте да превод буде правилан.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи