Представљени амблеми Војске Србије

Војска Србије представила нове амблеме и ознаке који треба да помогну да се изгради нови визуелни идентитет оружаних снага. Сваком ко види униформу одмах треба да буде јасно да је носи припадник Војске Србије, поручили из Министарства.

Министарство одбране и Војска Србије у оквиру обележавања Дана војске, промовисали су нове амблеме и ознаке, који ће до јесени бити у употреби.  

Начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић, на конференцији за новинаре у Централном дому Војске Србије рекао је да су аутори нових ознака у свом послу консултовали историчаре и хералдичаре, јер су хтели да сачувају богату традицију војске, али да су уважена и мишљења људи из јединица.

Бошковић је рекао да је процедура израде новог визуелног идентитета Војске Србије била дуготрајна и подсетио да су, у том периоду, усвојени нови грб и нове ознаке војске, као и нови чинови који су израђени у складу са НАТО стандардима.

Капетан Бошковић је захвалио амбасадору Норвешке на помоћи коју је у том процесу пружила та земља.

Државни секретар Игор Јовичић је рекао да се представљање нових ознака обавља у склопу обележавања 15. фебруара Дана државности Србије и Дана Војске Србије и оценио да усвојена решења ознака недвосмислено указују којем цивилизацијском и културолошком моделу припада војска.

Јовичић је рекао да је решења за ознаке предложило Министарство одбране, а да је решење о усвајању тог предлога потписао председник Србије.

Традиција и симболика на амблемима

Државни секретар је додао да ће процес увођења тих ознака у јединице Војске Србије зависити од тога којом брзином ће моћи да се спроведу све законом предвиђене тендерске процедуре, јер се ради о великом броју ознака, али је и истакао да се нада да ће тај посао бити окончан до лета или најкасније до јесени.

Један од аутора нових ознака мајор Јовица Милак представио је изглед нових ознака, ратних застава и амблема припадности јединицама и говорио о симболици и традицији на основу којих су израђена конкретна решења.

На конференцији су представљени нови амбалеми Центара за обуку Војске Србије, активних бригада и јединица ранга бригаде, самосталних батаљона, Центара и база, као и ратне заставе бригада, такозваних пламенаца за јединице ранга батаљона.

Такође су представљени и стегови начеланика Генералштаба и команданата оперативних састава, амблеми за униформе припадника Војске Србије у иностранству или на међународним војним вежбама, значке припадности командама и војних школа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи