Реформе за образованије гимназијалце

Најављен нови програм реформисаних гимназија по којем ће гимназије бити другачије уређене и имаће нове садржаје. Циљ да гимназијалци из школе изађу са адекватним и применљивим знањима.

Реформе гимназија стратоваће од школске 2011/2012.године. Према закону, од идуће школске године, осмаци ће полагати Малу матуру, а од 2014. године гимназијалци ће пролазити тест звани Велика матура.

Министарство просвете ће пре Мале матуре направити и један тест да би и ђаке и родитеље уверило да је реч о нечему што постаје саставни део образовања. Да је реформа потребна, сагласни су и професори и ђаци и Министарство просвете.

Ђаци се жале да знање није фукционално, да су програми преопширни, гломазни, и да програми нису савремени, док професори истичу да би у гимназије требало што пре увести предмете који ће бити општи за све ученике, потом изборне и факултативне.

Форум београдских гимназија сматра да треба пре свега повећати број гимназија, јер их је премало у Србији, као и начин комуникације између професора и ученика. Такође, поздрављају враћање матуре.

"Ту мора да се укључи и високо образовање. Гимназијалци који би на тај начин полагали матуру имали би проходност на одређену лепезу факултета што је сасвим добро", рекао је Миодраг Сокић, председник Форума београдских гимназија.

Сокић каже да тај посао треба да се изведе на начин који онемогућава да се "систем превари" и да се ученици незаслужено уписују тамо где им није место.

Завод за унапређење васпитања и образовања направио је предлог о промени структуре програма, како би се подигао ниво образовања.

О предлогу ће се изјаснити Национални просветни савет, а програм ће зависити од финансијских могућности државе.

"У односу на европске земље, код нас се уписује мање средњошколаца у гимназије, што је интересантан податак. Без доброг основног образовања не може бити добре основе за даљи наставак школовања", рекао је министар просвете Жарко Обрадовић.

"Овај програм подразумева и увођење нових предмета, а то подразумева и нове наставнике, а то опет јесте и питање финансијских средстава", рекао је Обрадовић.

Прва година би требало да буде општа, а након тога, избором предмета, ученици би се усмеравали ка жељеним опцијама.

У протеклих осам година, много више је улагано у стручно образовање, за које је и стизало више донација. Ситуација се мења, јер опште образовање свуда у свету доживљава експанзију.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи