Све више хранитељских породица

У Србији тренутно има 4.700 малишана у хранитељским породицама. Иако су пооштрени услови за породице које желе да се брину о деци, хранитељских породица је све више.

Иако су у Србији пооштрени услови за породице које желе да се брину у деци, број хранитељских породица непрестано расте. Тренутно је у хранитељским породицама 4.700 деце. Ова деца остају у контакту са својим биолошким родитељима.

Миодраг и Верослава Шоловић имају ћерку и сина, а поред њих још четворо усвојене деце о којима се старају.

Миодраг Шоловић каже да је приликом усвајања рачунао да дете нема родитеље, али да је у том тренутку требало спојити њих четворо, и тако су се одлучили да усвоје четири малишана.

Деца у кући Шоловића су задовољна јер се Миодраг и Вера, како кажу, добро брину о њима.

"Добро нам је овде, супер брину о нама, испуњавају нам све жеље", рекла је Милица Лукић.

Деца су свесна чињенице да имају биолошке родитеље, али их они веома ретко посећују.

"Мајка их је звала телефоном два пута, отац им дође у посету два пута годишње, обишле су их  тетка и баба", рекла је Верослава Шоловић.

У Параћину тренутно има 50 хранитељских породица. У хранитељски дом стижу и злостављана и занемаривана деца.

Строже мере у начину избора хранитеља

Гостујући у Јутарњем дневнику Добрила Грујић, директорка Центра за породични смештај деце и омладине рекла је да су у хранитељству у Србији наступиле велике промене, где држава пре свега настоји да обезбеди услове за хранитељске породице, али и да изврши најпотпунију проверу породица.

"Породице морају подстицајно деловати на децу, јер она често долазе са траумама", рекла је Грујић.

Постоје промене у начину избора хранитеља, процени и пре свега у припреми, где хранитељи морају проћи припрему од 33 сата. Ту добијају информације, стичу знања, али се истовремено врши провера њих као хранитеља, рекла је Грујић.

"Тенденција је да сами хранитељи процене да ли су способни за то. Неки од њих, без обзира на све квалитете, људске, професионалне, високе стандарде образовања, када схвате да деца имају пуно траума, не могу да се носе са тим", нагласила је Грујић.

Директорка Центра за породични смештај деце рекла је да се породице могу мењати, јер се након две године поново процењује подобност за хранитељство. У овом процесу учествује мултидисциплинарни тим стручњака.

На питање да ли су хранитељи спремни да прихвате децу са посебним потребама, Грујић је рекла да око 15 одсто породица прихвата овакву децу, али да то није довољно.

Тренутно, уводи се концепт "ургентног хранитељства", где хранитељи прихватају децу у тренутку кризе, чиме спречавају да деца оду у домове за децу без родитељског старања.

Новчана накнада за хранитеље износи 16.000 динара по детету. "Легитимно је да родитељи добијају накнаде, али ми проверавамо да ли се средства троше на децу, или има неких злоупотреба", рекла је Грујић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи