Између стечаја и доприноса

Хиљаду предузећа која тек треба да буду приватизована, дугују за доприносе више од осам стотина милиона евра. Неуплаћени доприноси за пензијско, здравствено и социјално осигурање узрок су више од 70 одсто штрајкова у протеклих седам година.

Неуплаћени доприноси за пензијско, здравствено и социјално осигурање узрок су више од 70 одсто штрајкова у протеклих седам година, тврде у Самосталном синдикату Србије.

Предузећа која тек треба да буду приватизована, њих 1.162, дугују за доприносе осамдесетдве милијарде динара, односно више од осамсто милиона евра.

Пореска управа не може да наплати та дуговања, јер је изменом Закона о приватизацији из 2006. године тим фирмама омогућено да делимично или потпуно не плаћају пореске обавезе.

Једно од предузећа која не плаћају редовно доприносе је "Срболек", а радници због тога повремено штрајкују од октобра 2008. године.

"Запослени имају проблем са платама, са исплатама, са свим тим стварима које иду уз плату. Нама се од плате одбијају порези, доприноси, кредити, алиментације, чланарине и све то, али се месецима после не исплате на крајњег корисника", рекао је Зоран Гочић из Самосталног синдиката "Срболека".

У Управи прихода кажу да су се бунили 2006. године, када је донесен спорни Члан 20. Закона о приватизацији, који практично дозвољава предузећима у приватизацији да не плаћају доприносе.

"За предузећа која су у реструктурирању не може се уопште радити поступак принудне наплате, док реструктурирање траје, а оно може трајати годинама", каже Рада Костић из Управе прихода Србије.

Казне за државне повериоце који покушају принудну наплату од тих предузећа износе од сто хиљада до триста хиљада динара.

Унија послодаваца и синдикати траже да се законски реши тај проблем и да фирме које већ четири године уживају привилегован положај почну да испуњавају своје обавезе.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије каже да је то једна апсолутна велика неправда у односу на послодавце који редовно измирују своје обавезе.

"Подршка синдиката ће бити за ту иницијативу, али с обзиром на тешку економску ситуацију у којој се многе фирме налазе, бојим се да ће ригорозном применом велики број предузећа отићи у стечај", рекла је Ранка Савић из Асоцијације слободних и независних синдиката.

У Министарству економије кажу да системско решење засад није могуће, пошто су то проблеми нагомилани у прошлости, али да ће им приоритет бити запослени и оне фирме које имају перспективу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи