Судије из Европе о реизбору

Европско удружење судија и тужилаца за демократију и слободу оценило да је општи избор судија и тужилаца обављен уз мањак транспарентности. Они су забринути због тога што неизабране судије и тужиоци нису добили појединачана објашњења таквих одлука.

Реизбор судија и тужилаца у Србији обављен је на нетранспарентан начин јер није јасно на који начин су примењивани критеријуми за избор, оцена је Европског удружења судија и тужилаца за демократију и слободу (МЕДЕЛ).

"МЕДЕЛ изражава дубоку забринутост због чињенице да одлуке Врховног савета судства и Државног већа тужилаца не садрже појединачна објашњења због чега неке судије и тужиоци нису изабрани", рекла је представница тог удружења и судија из Холандије Тамара Тротман на конференцији за новинаре у Београду.

Тротман је оценила да начин на који је обављен реизбор судија и тужилаца у Србији оставља многа отворена питања, пре свега како су примењивани критеријуми за избор.

Навела је да представници МЕДЕЛ-а знају да су неке судије које нису изабране поднеле жалбу Уставном суду Србије, као и да чекају да виде исход тога.

Тамара Тротман је додала и да се неки од тих судија могу жалити Европском суду за људска права у Стразбуру.

Говорећи о томе да Високи савет судства судијама које нису изабране није дао објашњења због чега је донео такву одлуку, Тротман је подсетила на препоруку Венецијанске комисије из јуна 2009. године, по којој судија који има сталну функцију може да буде смењен само у образложеном поступку.

Тужилац из Португала Антонио Клуни, који је потпредседник МЕДЕЛ-а и члан Консултативног већа европских тужилаца, рекао је да му није познато да је иједна европска држава реформу правосуђа спровела на начин на који је то учинила Србија.

"У Европи, када се доводи у питање нечија стручност, Врховни савет судства или Тужилаштва је тај који покреће дисциплински поступак. Дакле, судија или тужилац се разрешава кроз такав поступак, уз јасно образложење. По европским стандардима и одлуке о разрешењу и образложења морају да буду индивидуална, а не колективна", рекао је Клуни.

Португалски тужилац је истакао да је лоше то што неизабране судије и тужиоци нису добили појединача образложења због чега је донета таква одлука. Навео је да се нада ће Србија сама решити проблеме настале реизбором судија и тужилаца пре него што то питање буде изнето пред европске институције.

Мишљење Венецијанске комисије у марту

Судија из Немачке Томас Гудат је, на питање новинара да ли се сада доводе у питање пресуде судија који нису изабрани, рекао да то није могуће, али да свакако оставља "горак укус у устима".

Представници МЕДЕЛ ће се, како су најавили, консултовати са европским институцијама и након тога ће донети одлуку о даљим корацима у вези са ситуацијом у правосуђу Србије. Они су најавили и да ће Венецијанска комисија у марту изнети мишљење о реформама правосуђа у Србији.

На конференцији за новинаре у Београду су били и председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић и председник УО Удружења тужилаца Србије Горан Илић, који су поновили замерке на начин на који је обављен избор судија и тужилаца.

Представници МЕДЕЛ-а су, који у Србији бораве у дводневној посети, разговарали су о реформи правосуђа са председницом Високог савета судства Натом Месаровић, као и са представницима Друштва судија Србије и Удружење тужилаца и представницима адвокатских комора Србије и Београда, као и деканима правних факултета у Београду.

У Високом савету судства кажу да су својим колегама из Европе објаснили да је судијама које нису изабране и до сада био омогућен увид у документацију на основу које је одлучивано о избору.

Реагујући на интервју председнице високог савета судства Нате Месаровић, у коме је навела примере незаконитог понашања неких судија, председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић питала је због чега против таквих нису покренути судски поступци.

Да подсетимо, Месаровићева је, поред осталог, рекла да су неке судије обилазиле притворенике пре изрицања пресуде, а да су некима адвокати плаћали путовања или рате кредита.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи