Без надокнаде часова

Све школе у Србији током дана, или најкасније у понедељак, добиће допис Министарства просвете, односно стручно упутство о плану сажимања градива чиме се омогућава да школска година буде завршена по утврђеном календару.

Министарство просвете проследило је школама упутство о сажимању градива пропуштеног у два наврата које подразумева да школска година неће бити продужена и ђаци неће имати радне суботе.

План је урадио Завод за унапређивање образовања и васпитања и решава питање мањег броја радних дана током првог полугодишта због прекида у настави изазваног новим вирусом грипа.

"Упутство је послато како би се школска година завршила на време, без продужења наставе и без радних субота, да осмаци и ученици завршних разреда средњих школа имају довољно времена да се припреме за пријемне испите", рекао је министар просвете Жарко Обрадовић.

У Министарсту просвете сматрају да се тиме неће довести у питање квалитет наставе, а ђаци ће имати довољно времена да се припреме за упис у средњу школу или на факултет.

Слаб одзив за социјални програм

Министар просвете Жарко Обрадовић изјавио је данас да је, према првим проценама, одзив за добровољни одлазак запослених из просвете слабији него што се очекивало и да ће следеће недеље бити познати разлози за то.

Обрадовић је рекао да у Министарство стижу инфомације да сви просветни радници нису били упознати на прави начин са социјалним програмом, као и да поједни директори нису хтели да дају сагласност за одређене захтеве.

Као један од разлога, он је навео то што је Министарство просвете заједно са Министарством финансија тражило да се предвиди укидање радног места, што поједини директори нису дозволили или су чак предлагали спајање одељења што није могуће за време школске године.

Истакао је да Министарство неће одустати од смањења броја запослених и да ће током пролећа радити на томе и разговарати са представицима свих репрезентативних синидиката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи