Jефтинији станови од маја

Уредба о преносу права коришћења у својину над градским грађевинским земљиштем требало би да убрза градњу јефтиних станова. Инвеститори траже да држава прецизира услове кредитирања и да нека грађевинска предузећа не буду фаворизована.

Градња првих јефтиних станова почиње у мају у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Локације су обезбеђене, а инвеститори већ добијају грађевинске дозволе. Од државе траже да, са банкама, прецизира услове кредитирања изградње, да им се дугови репрограмирају на две године, као и да се нека грађевинска предузећа не фаворизују.

Недавно усвојена Уредба о преносу права коришћења у својину над градским грађевинским земљиштем требало би да убрза градњу станова, а нагомилане залихе грађевинског материјала биће искоришћене у изградњи јефтиних станова.

"Да би се покренуо овај грађевински циклус, инвеститори морају да почну да купују земљиште а банке да убрзају одобравање субвенционисаних кредита", наводи Горан Родић из Привредне коморе Србије.

Максимална цена квадрата јефтиних станова не може да буде већа од 1.600 евра. Зависиће од локације и њене инфраструктуре.

Надлежни кажу да је велико интересовање грађана за најављену градњу јефтиних станова. Процењује се да у Србији има око 500 хиљада подстанара, од којих једна петина живи у Београду. Агенти за некретнине сматрају да ће градња јефтиних станова разбити монопол, због којег цене не падају.

"Београд би могао да буде замајац, да покаже целој Србији да се може изградити пуно јефтиних станова. Једино што ће бити нека сумња да ли ће се толики број станова моћи да изгради одједном и да ли ће инвеститори бити довољно одговорни што се тиче рокова", наводи Александра Кон, агент за некретнине.

Највеће насеље на простору бивше касарне

Највеће насеље у престоници градиће се на Вождовцу. На простору бивше касарне предвиђена је градња око 4.000 станова, а цена квадрата требало би да буде 1.300 евра. Ресорно министарство урадиће планску документацију и издати грађевинску дозволу, а Град ће обезбедити инфраструктуру. Грађевинска дирекција Србије је носилац пројекта.

"Грађевинска дирекција ће бити и корисник средстава за пројектно финансирање. Она ће и продавати те станове али ће она подуговарати извођење свих тих зграда са оперативом Србије", каже министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић.

Инвеститори, међутим, траже од државе да убеди банке да им се постојећи кредити одложе на две године.

"Да би грађевинске фирме користиле паре за јефтине станове, држава мора да седне са банкама да се договори, да се репрограмирају постојећи пројекти финансирања и да те фирме добију шансу за нове паре које су опредељене за јефтине квадрате", каже Војислав Гајић, инвеститор из Новог Сада.

Позив за градњу јефтиних станова упућен је свим грађевинским фирмама које имају спремне локације, а локалне власти позивају се да снизе цену накнада за уређење грађевинског земљишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи